Imagini în premieră cu Regina Maria a României: O zi din viaţa monarhului VIDEO

Imagini incredibile, nemaivăzute până acum de public, cu mult iubita Regină Maria a României au fost date publicităţii de curând. Cronicarii vremii i-au dedicat reportaje întregi soţiei Regelui Ferdinand, care în timp a devenit o ambasadoare a României în întreaga lume.

25 apr. 2014, 09:42
Imagini în premieră cu Regina Maria a României: O zi din viaţa monarhului VIDEO

Născută în sudul Angliei, Maria a fost nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii şi a ţarului rus Alexandru al II-lea. Din clipa în care şi-a legat destinul de cel al României, ea şi-a dedicat întreaga viaţă românilor.

Stabilită în palatul de la Bran, Maria a căutat mereu să se apropie de poporul care a adoptat-o. În acest reportaj, realizat cu patru ani înainte de moartea ei, este prezentată o zi din viaţa reginei.

Soţia Regelui Ferdinand, numită şi „Frumoasă Regină a României”, a fost o ambasadoare a ţării noastre pe întreg mapamondul. La câţiva ani după Primul Război Mondial, Maria a vizitat America, unde a fost primită cu braţele deschise. „Maria!, Maria! Îmi auzeam numele strigat de mii de voci şi, după obiceiul american, de la geamuri se aruncau lungi ghirlande de hârtie”, scria regina la acea vreme în jurnalul său.

În cadrul turneului său prin America, bunica regelui Mihai a primit din partea indienilor o coroană din pene de vultur şi denumirea de „Luceafăr al Zilei”. La câteva luni după turneul american, Maria a rămas văduvă.

În aceste imagini, regina vizitează mormântul răposatului ei soţ, îngropat la Curtea de Argeş. Deşi căsătoria ei cu Ferdinand nu a fost una fericită, Maria a ştiut să-şi trăiască intens viaţa, aşa cum a subliniat şi Patriarhul român Miron Cristea la înmormântarea ei. Printre cuceririle ei s-au numărat Zizi Cantacuzino, prinţul Boris al Rusiei şi prinţul Barbu Ştirbey. În 1938, după doi ani petrecuţi prin sanatoriile europene, Regina Mamă a murit în castelul de la Pelişor.