Mii de români îşi fac plinul la maşină în Republica Moldova. Cât de ieftin este carburantul la moldoveni

Mii de români trec zilnic frontiera în Republica Moldova pentru un plin de benzină sau motorină. Preţurile la combustibili în ţara vecină sunt cu 35 la sută mai mici. În plus, odată trecută graniţa după combustibili, românii trec şi prin magazine, pentru un "plin de portbagaj", unde preţurile la alimente sunt la jumătate de preţ.

09 iul. 2014, 09:00
Mii de români îşi fac plinul la maşină în Republica Moldova. Cât de ieftin este carburantul la moldoveni

Cea mai ieftină benzină care poate fi găsită în Republica Moldova, aproape de punctele vamale Galaţi sau Albiţa, cu cifra octanică 95 costă 18,45 lei moldoveneşti, ceea ce ar fi aproape un euro (putin peste 4 RON), iar un litru de motorină poate fi achiziţionat cu 97 de eurocenţi, scrie publika.md.

Citeşte şi Rusia, ameninţări fără precedent la adresa Republicii Moldova

Practic, la fiecare litru, oamenii economisesc 2 lei, adica la un plin de 50 de litri se face o economie de 100 de lei, scrie adevarul.ro.

„Eu vin la Giurgiuleşti cel puţin o dată pe lună. Stau la rând, ce-i drept, cam jumătate de oră, dar nu le dau bani hoţilor din România. Acum, că s-au scumpit iar benzina şi motorina, e vai de noi. E legal şi în Moldova ai benzinării pe alese”, spune un gălăţean. 

Pentru clienţii „fideli”, unele benzinării dau câţiva litri de combustibil în calitate de bonus. Patronii staţiilor PECO din Republica Moldova, aflate în apropiere de graniţă spun că, de când şoferii din România vin şi fac plinul, vânzările au crescut de câteva ori şi cel mai important calitatea combustibilului nu suferă.

Citeşte şi Iurie Leancă: Aderarea Republicii Moldova la UE este punctul final al parcursului nostru european

Benzinarii de dincolo de Prut îşi freacă mâinile de fericire şi îi învaţă chiar pe oameni să-şi urce maşinile pe butuci de lemn pentru a fi mai înclinate şi pentru a încăpea mai mult combustibil (în unele rezervoare mai încap, în plus peste plin, încă 30 de litri, în acest fel).

„Au început să vină foarte mulţi gălăţeni să alimenteze de la noi pentru că în România s-a scumpit carburantul. Diferenţa de preţ între combustibilul vândut la noi şi cel din România este mare, aşa că le convine să vină şi să-şi facă plinul la noi. În plus, noi suntem atenţi cu şoferii fideli şi le mai facem cadou câţiva litri”, a declarat Ion Cocoş, şeful unei benzinării din Republica Moldova.