Preţurile apartamentelor situate în blocuri vechi se vor prăbuşi. Care este motivul?

În ultimii ani, atât în perioada de boom a pieței, cât și pe parcursul perioadei de recesiune, apartamentele vechi au fost, de departe, "vedetele" tranzacțiilor cu locuințe. Piața se pregătește însă de o schimbare de paradigmă – aceasta a fost concluzia Clubului Profesioniștilor în Imobiliare (CPI), organizat de Imobiliare.ro.
Iulian Tudor
31 oct. 2016, 09:50
Preţurile apartamentelor situate în blocuri vechi se vor prăbuşi. Care este motivul?

Potrivit datelor Imobiliare.ro, ponderea în creștere a segmentului rezidențial nou reiese în mod limpede dintr-o analiză comparativă a ofertei și cererii existente pe piața apartamentelor. Astfel, la nivelul anului 2016, în categoria locuințelor nou-construite se încadrează 59% dintre anunțurile cu prețuri mai mici de 40.000 de euro, 46% dintre cele cuprinse între 40.000 și 60.000 de euro, 41% dintre proprietățile de la 60.000 la 80.000 de euro, 55% dintre cele de la 80.000 la 100.000 de euro și 69% dintre unitățile locative listate de la 100.000 de euro în sus.

Citeşte şi Cele mai mari 3 bănci de la noi au 3.000 de apartamente şi case la vânzare

Această structură indică o schimbare radicală față de anul 2012, când noi erau 24% dintre apartamentele de până la 40.000 de euro, 19% dintre cele cuprinse între 40.000 și 60.000 de euro, 17% dintre locuințele cu prețuri de la 60.000 la 80.000 de euro, 25% dintre cele care se încadrau între 80.000 și 100.000 de euro și 46% dintre ofertele de 100.000 de euro și peste.

Creșterea popularității apartamentelor noi este evidentă din perspectiva cererii. Acest tip de locuințe sunt căutate de 57% dintre potențialii cumpărători cu bugete mai mici de 40.000 de euro, de 42% dintre cei dispuși să plătească între 40.000 și 60.000 de euro, de 39% dintre clienții cu 60.000-80.000 de euro, de 52% dintre cei cu 80.000-100.000 de euro și de 64% dintre cei cu bugete de 100.000 de euro și peste.

Spre comparație, în anul 2012, ansamblurile rezidențiale noi erau căutate de 30% dintre clienții dispuși să plătească până la 40.000 de euro, de 24% dintre cei cu un buget de 40.000-60.000 de euro, de 20% dintre aceia care și-ar fi permis o casă de 60.000-80.000 de euro, de 32% dintre cumpărătorii care s-ar fi încadrat în intervalul 80.000-100.000 de euro și de 48% dintre cei care aveau 100.000 de euro sau mai mult pentru achiziția unui apartament.

Concurența directă între nou și vechi – până când?

În ciuda creșterii ofertei, dar și a cererii pentru locuințe noi, piața rezidențială autohtonă face încă obiectul unei anomalii, reprezentată de diferența foarte mică de preț între segmentul rezidențial nou și cel vechi. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, la finele lunii septembrie, suma medie solicitată pentru un apartament vechi la nivel național era de 1.062 de euro pe metru pătrat, față de 1.201 de euro pe metru pătrat util, la cât ajungea o unitate locativă nou-construită. Andreea Comșa, managing director al companiei de consultanță Premier Estate Management, consideră însă că această anomalie se va regla în perioada următoare, atât prin ieftinirea locuințelor vechi, cât și prin majorarea, în timp, a prețurilor solicitate pentru cele noi.

În opinia sa, o schimbare importantă în piață o să fie reprezentată, în anii următori, de apariția proiectelor pentru clasa medie și pentru cei cu venituri medii spre superioare. Asta în condițiile în care, în ultimii ani, rezidențialul nou autohton a fost împărțit, în esență, între proiecte low-cost – încadrabile în programul Prima Casă și concurând direct cu blocurile vechi – și ansambluri rezidențiale de lux, accesibile unui număr limitat de potențiali cumpărători.

Crește cererea pentru apartamente mai scumpe

O intensificare a interesului pentru locuințe mai scumpe de Prima Casă se simte deja. Potrivit reprezentantei Premier Estate, în această toamnă (în lunile septembrie și octombrie) a avut loc o creștere sensibilă a cererii pentru apartamente de peste 100.000 de euro – fapt concretizat și în tranzacții. Acest lucru indică o revenire clară a apetitului pentru achiziții, inclusiv pe acest palier mai ridicat de preț. „Ne uităm la o piață dispusă să investească mai mult pentru un confort sporit”, punctează aceasta.

Citeşte şi Apartamentele vechi, mai scumpe decât cele noi în Bucureşti, dar mai ieftine în provincie

În acest context, Elena Butucea, reprezentând ansamblul rezidențial City Point, din nordul Capitalei, este de părere că dezvoltatorii de locuințe noi nu ar trebui să se bazeze pe programul Prima Casă – concentrându-se astfel pe construcția de ansambluri rezidențiale „de masă”. Asta pentru că așteptările potențialilor cumpărători au crescut, aceștia punând tot mai mult accent pe calitate și pe acele detalii care fac diferența.

În ceea ce privește perspectivele de viitor ale pieței rezidențiale noi, participanții la Clubul Profesioniștilor în Imobiliare (CPI) se arată optimiști, chiar după recentele provocări din domeniul creditării. „Efectele dării în plată au trecut și ne așteptăm ca și băncile să revină la avansuri mai convenabile”, subliniază Andreea Comșa. „Piața imobiliară se dezvoltă în contextul mai larg al economiei țării. Sunt semne că piața crește, la fel ca și ponderea locuințelor noi în fondul locativ. Cred că, în condiții normale de piață, lucrurile vor merge mai bine”, conchide Adrian Erimescu, directorul general al Imobiliare.ro.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Drumul din România care i-a lăsat fără cuvinte pe mulți șoferi. E lung de 150 de kilometri și trebuie să stai cu piciorul pe frână: ”Din păcate, am auzit la știri că un cuplu a murit”
Capital.ro
Decizie pentru mașinile mai vechi de 10 ani. UE dă un nou ordin. Se impune verificare anuală
Playtech.ro
Noua regulă în magazine valabilă începând cu 11 mai. Ce se schimbă la casa de marcat
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
E timpul pentru o împăcare istorică? Cât de aproape de reconciliere sunt SUA și Uniunea Europeană
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Românii care sunt în pericol să-și piardă toți banii din bancă. La ce trebuie să fie atenți
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Culiță Sterp, implicat într-un accident pe autostrada. În ce stare se află artistul
Cancan.ro
Detalii uluitoare din căsnicia lui Dan Alexa! Gelozia l-a împins să-și verifice soția: a dat convorbirea pe speaker și... 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Interzis în fața sau spatele blocului. Se cere semnătură la Asociația de Proprietari. Vecinii te pot bloca
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Fiul lui Ionel Ganea se zbate între viață și moarte. Micuțul se află în comă indusă, iar medicii sunt rezervați: "Este ventilat mecanic"
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Noi precizări privind reducerea vârstei standard de pensionare. Cine sunt beneficiarii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou director în board-ul celei mai mari bănci românești