Sezonul estival 2015, în pericol. Peste 70% din hoteluri ar putea fi închise

Mai mult de jumătate din hotelurile de pe litoral riscă să rămână închise la vară, pentru că proprietarii nu pot plăti retroactiv impozitul pe clădiri. Acesta a fost recalculat recent, după o interpretare a legii, iar proprietarii de unităţi turistice s-au trezit că au de plătit, în numai câteva zile, zeci de mii de euro.
Ionela Marcu
10 ian. 2015, 11:42
Sezonul estival 2015, în pericol. Peste 70% din hoteluri ar putea fi închise

Practic, hotelierii sunt puşi acum să achite impozitul integral, pe lunile de sezon, considerându-se că acesta începe la 1 mai şi se termină pe 30 septembrie, scrie cugetliber.ro. Cei care se conformau şi aveau unităţile de cazare deschise pe parcursul celor cinci luni de zile de sezon estival beneficiau de reducerea la jumătate a impozitului pe clădiri. Prevederile respective apar într-o hotărâre de Guvern din 2009.

Citeşte şi AFACERE cu sute de hectare de teren într-o staţiune din Constanţa! DNA trimite în judecată primari, prefecţi

„Cineva a modificat ulterior în Codul Fiscal, fără ca noi să ştim şi fără să ne anunţe nimeni, că pot beneficia de aceste reduceri de impozit doar cei care funcţionează minimum 185 de zile pe an, adică mai mult de şase luni”, a explicat Nicolae Bucovală, preşedintele patro-natului din staţiunea Mamaia.

Potrivit acestuia, „în ultimele luni, primăriile de pe litoral au pornit o prigoană împotriva hotelurilor, cărora le cer să demonstreze că au primit turişti minimum şase luni pe an”.

Dacă nu pot face această dovadă, vor trebui să plătească retroactiv impozitele de care au fost scutite.

„Acum, primăriile vin şi ne recalculează din urmă cu trei – cinci impozitele şi ne somează să plătim restanţele în termen de o lună. Este vorba de mulţi bani, pe care nu îi putem plăti. Un hotel cu 150 de camere din Mamaia trebuie să plătească o diferenţă de 40.000 de euro. Este o neconcordanţă între hotărârea de guvern de acum cinci ani şi Codul Fiscal, dar toţi ne întrebăm de ce nu am fost avertizaţi în primul an şi am fost lăsaţi să funcţionăm aşa câţiva ani”, a mai spus Bucovală.

Citeşte şi ELICOPTER PRĂBUŞIT în Mamaia. Femeia salvată de echipajul SMURD, MĂRTURIE EMOŢIONANTĂ: Bieţii oameni! VIDEO

Acesta precizează că nu este suficient să dovedească faptul că unităţile au fost deschise, ci şi că au avut turişti cazaţi.

„În extrasezon, poate că sunt zile în care nu vin turişti. De exemplu, pe 5, 6 mai este posibil ca într-un hotel să nu mai fie cazat nimeni. Noi le demonstrăm însă că am avut deschis cu facturi la utilităţi, cu salarii plătite, dar ei vor dovada că am avut turişti”, a mai afirmat şeful patronatului din Mamaia.

Peste 70 la sută din hoteluri ar putea rămâne închise

În cazul în care nu îşi vor plăti impozitele respective, hotelurile se vor trezi cu toate conturile blocate. Dragoş Răducan, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, consideră, la rândul său, că este imposibil ca în fiecare zi din extrasezon să fie turişti în hoteluri.

„Uşa ta, ca hotel, este deschisă de la 1 mai la 30 septembrie, camerele sunt pregătite, angajaţii sunt la lucru, gata să primească turişti, facturile sunt plătite şi hotelurile funcţionează. Că nu sunt turişti tot timpul, nu este vina hotelurilor, ci a autorităţilor locale, care nu au ştiut să promoveze staţiunea”, este de părere Dragos Răducan.

Acesta mai spune că, din cauza neconcordanţei legislative, hotelurile de pe litoral riscă să fie blocate în vară.

„Mulţi nu vor putea plăti retroactiv, iar primăriile le vor bloca conturile şi nu vor mai putea funcţiona. Pentru prima dată în ultimii 25 de ani, peste 70 la sută din hotelurile de pe litoral ar putea rămâne închise la începutul sezonului, pentru că nu-şi vor putea plăti retroactiv acest impozit pe clădiri, al căror mod de calcul a fost interpretat tendenţios de către primării, pentru a creşte încasările”, a mai spus Răducan.

Precizări ale SPIT Constanţa

De cealaltă parte, Serviciul Public de Impozite şi Taxe Constanţa îi contrazice pe hotelieri şi spune că este vorba despre numai şase hoteluri care nu au putut beneficia de reducerea de 50 la sută pentru că nu au prestat servicii turistice mai mult de şase luni.

„În perioada octombrie – decembrie 2014, au fost efectuate inspecţii fiscale la un număr de 18 operatori economici din staţiunea Mamaia care aveau depuse cereri pentru reducerea de 50 la sută a impozitului pe clădiri şi a impozitului pe teren utilizate pentru prestarea de servicii turistice. Şase dintre aceşti hotelieri nu au putut beneficia de reducerea cu 50 la sută pentru că nu au prestat servicii turistice mai mult de şase luni, aşa cum prevede modificarea Codului Fiscal realizată conform OG nr. 30/31.08.2011. Înainte de această modificare, reducerea se acorda pentru prestarea de servicii turistice mai puţin de şase luni. Astfel, în perioada 2009 – 2011, când au fost efectuate verificări, facilitatea de reducere cu 50 la sută a fost acordată ţinând cont de veniturile obţinute din servicii turistice. Înţelegem că s-ar fi dorit de această dată să nu mai ţinem cont de această abordare legală, ci de o abordare fracţionată, adică să verificăm cheltuielile, nu şi veniturile. Mai mult decât atât, chiar dacă stau cu uşa deschisă, gata să presteze serviciul, atât timp când nu intră nimeni, înseamnă că serviciul turistic nu este prestat şi, ca atare, nu pot beneficia de aceleaşi facilităţi fiscale ca şi ceilalţi operatori economici din staţiune care doresc şi reuşesc să funcţioneze tot timpul anului”, a declarat Virginia Uzun, directorul executiv al SPIT Constanţa.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca este hotărâtă să rupă normele! Vrea să dea lovitura pe scena de la Untold
Fanatik.ro
Singurul cartier dormitor din București în care se găseau 6 întreprinderi, metrou și peste 3.000 de apartamente. 8.000 de oameni lucrau non stop, existau școli, creșe și grădinițe pentru copii
Capital.ro
Ne-a părăsit cea mai mare actriță. A fost un simbol. Toți românii au iubit-o și admirat-o. Nu va fi uitată
Playtech.ro
Jumătate din pensie, oprită de autorităţi, în iunie. Zeci de mii de pensionari, în pericol de poprire
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Pastila banală care poate salva viața în caz de infarct, de care românii au uitat. Cum o administrezi corect
wowbiz.ro
Anunțul cutremurător despre fiul lui Ionel Ganea. Soția fostului fotbalist, Monica, a confirmat totul. Ți se rupe sufletul
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Bolojan: Pensionarii militari au fost mințiți. Ce se întâmplă cu pensiile lor
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Întreruperi de curent în România, în perioada 12-16 mai. Lista județelor afectate
Cancan.ro
Descoperirea scârboasă a lui Piedone, într-un restaurant din Constanța: Ăsta n-a mai avut putere…
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Tragedie în lumea muzicii. Ne-a părăsit cel mai mare cântăreț: A atins milioane de oameni din întreaga lume
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Dorința incredibilă a unui tată care și-a lăsat fetița de 2 ani să moară în mașină. În timp ce canicula o ucidea pe copilă, bărbatul se juca pe consolă
Horoscop Luni, 12 mai 2025. Zodia care se dedică astăzi în totalitate iubirii
MediaFlux
Europa în fierbere. Rusia mută trupe la granița cu Finlanda
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Sunt considerate fructele viitorului. Se adaptează la secetă, terenuri aride și se pot consuma proaspete, deshidratate sau în conserve