Xi Jinping a anunțat noua ordine mondială. Mesajul liderului Chinei pentru Vladimir Putin: „Urmează schimbări care n-au mai fost în 100 de ani. Vom conduce această schimbare împreună”

Xi Jinping și Vladimir Putin pregătesc noua ordine mondială. Mesajul preșdintelui chinez nu a mai lăsat loc de vreo interpretare.

22 mart. 2023, 09:31
Xi Jinping a anunțat noua ordine mondială. Mesajul liderului Chinei pentru Vladimir Putin: „Urmează schimbări care n-au mai fost în 100 de ani. Vom conduce această schimbare împreună”

În cursul acestei săptămâni, Xi Jinping și Vladimir Putin au consolidat relațiile dintre China și Rusia. Cei doi președinți s-au adresat unul altuia cu apelativul „bun prieten”. La plecare, liderul de la Beijing i-a transmis un mesaj deosebit de important, consemnat în presa internațională.

Xi Jinping și Vladimir Putin pregătesc noua ordine mondială, a lăsat de înțeles președintele Chinei: „Urmează schimbări care n-au mai fost în 100 de ani. Și conducem această schimbare împreună”. Mesajul lui Xi Jinping a fost confirmat de liderul de la Kremlin. „Sunt de acord”, a comentat președintele rus. „Te rog, ai grijă, dragă prietene!”, a mai adăugat Xi Jinping. „Călătorie sigură!”, a transmis Vladimir Putin.

 

Vladimir Putin nu va ceda teritoriile cucerite, pro-ruse. Scenariile lui Cristian Diaconescu

 

Între timp, încheierea conflictului din Ucraina este departe, a avertizat diplomatul Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe. În momentul de față pot fi lansate, totuși, trei scenarii:

„În acest moment există trei variante teoretice – varianta victoriei totale, cea mai puțin plauzibilă, victoria totală a unei părți. Victoria totală nu înseamnă numai victoria pe câmpul de luptă. Înseamnă victoria de tip Al Doilea Război Mondial, adică să cadă și forța politică ce a generat conflictul din tr-o capitală sau alta. Nu există niciun semnal din acest punct de vedere. 

Doi, armistițiul, deci oprim violența. Evident, presupune un anumit tip de stand-by. 

Trei, tratat politic, adică adaugi la armistițiu niște componente politice și acolo apar chestiunile legate de teritorii.

Mizele par a fi între armistițiu și tratat politic. Va dura (n.r. – acest conflict). 

Toată lumea are de pierdut din această criză (…) Nu cere diplomației să vorbească atunci când se trage! În momentul în care se oprește focul, multe opțiuni sunt deschise”, a comentat Cristian Diaconescu, pentru EVZ.