Xi Jinping, președintele Chinei, tranșant. Critici la adresa NATO, la summitul BRICS

Alianța BRICS face încă un pas înainte, prin organizarea unui summit cu liderii Braziliei, Rusiei, Indiei, Chinei și Africii de Sud. Cu acest prilej, liderul suprem de la Beijing, Xi Jinping, a transmis un mesaj tranșant. 

22 iun. 2022, 17:06
Xi Jinping, președintele Chinei, tranșant. Critici la adresa NATO, la summitul BRICS

Miercuri, 22 iunie, în cadrul unui discurs, Xi Jinping a denunțat „extinderea alianțelor militare”. Mesajul cu subînțeles, cu trimitere la NATO, a fost comunicat înainte de începerea summitului cu liderii Braziliei, Rusiei, Indiei, Chinei și Africii de Sud.

Mai exact, președintele Chinei a criticat „extinderea alianțelor militare și căutarea propriei securități în detrimentul securității altor țări”, potrivit agenției „China Nouă”.

În plus, Xi Jinping a vorbit și despre conflictul militar din statul controlat de către Volodimir Zelenski.

„Criza din Ucraina este un alt semnal de alarmă pentru lume”, a subliniat Xi Jinping, la Forumul Economic BRICS.

 

Ce este BRICS

 

Alianța BRICS va avea „un rol important în protejarea dreptului internațional și combaterea politicii de sancțiuni a Occidentului”, printre altele, a anunțat pentru RT, la finalul lunii martie, Serghei Riabkov, ministrul adjunct al Ministerului Afacerilor Externe din Rusia.

Dmitri Medvedev, fost președinte și premier, actual vicepreședinte al Securității din Rusia, a anunțat triumfalist integrarea Rusiei în cadrul alianței BRICS.

„La doar câteva săptămâni după introducerea sancțiunilor ‘infernale’ împotriva Rusiei, era de așteptat ca acestea să se întoarcă în Occident cu un bumerang. Inflația globală este în creștere. Se pare că începe o recesiune în Europa, care s-ar putea răspândi în întreaga lume. Prețurile combustibililor cresc cu viteze cosmice.

(…) Indiferent cât de mult și-ar dori cineva, va trebui să negocieze o nouă ordine financiară mondială. Și atunci cuvântul decisiv va fi dat acelor țări care au o economie puternică și avansată, finanțe publice sănătoase și un sistem monetar fiabil.

Și nu pentru cei care își măresc la nesfârșit datoria națională, eliberând în circulație bucăți noi și noi de hârtie care nu sunt prevăzute cu bogăție națională, obligații fictive în baza cărora autoritățile pot refuza oricând să plătească”, a declarat Medvedev.