Yannis Varoufakis explică Planul B pentru redresarea Greciei

Fostul ministru grec de finanțe, Yanis Varoufakis, a explicat marți - într-un articol publicat în Financial Times - că planul său (Planul B) evocat duminică de ziarul conservator Kathimerini a avut ca obiectiv salvarea economiei Greciei prin soluționarea deficiențelor provocate de criza de lichidități.

RomaniaTV.net
28 iul. 2015, 18:40
Yannis Varoufakis explică Planul B pentru redresarea Greciei

„Troica creditorilor a impus restricții teribile de suveranitate națională miniștrilor greci, care nu mai au acces în propriile ministere la departamente cheie pentru implementarea de politici inovatoare”, spune fostul ministru, menționând că măsurile avute în vedere au vizat tocmai recuperarea acestei autorități. El consideră acest fapt justificat din punctul de vedere al „interesului public” în contextul situației Greciei, al cărei sistem bancar nu mai primea suficiente lichidități de la Banca Centrală Europeană, de unde a rezultat necesitatea impunerii de restricții pe mișcările de capital.

Yanis Varoufakis a detaliat planul avut în vedere în eventualitatea eșecului total al negocierilor cu creditorii internaționali, susținând că el s-a bazat pe ideea simplă a anulării multilaterale a arieratelor între stat și sectorul privat, folosindu-se actuala platformă electronică de plăți a finanțelor publice. Astfel, contribuabilii — persoane fizice sau juridice — și-ar fi putut crea conturi de rezervă ce ar fi fost creditate cu sumele ce le erau datorate de stat. Ulterior, aceiași contribuabili ar fi putut să transfere sume din aceste conturi ori către stat — ca impozite — ori către orice alt titular al unui cont de acest fel. Într-o a doua fază a dezvoltării, sistemul urma să fie accesibil și pe smartphone-uri. Printr-un asemenea sistem, economia greacă ar fi dobândit o libertate de mișcare semnificativă în interiorul zonei euro, estimează Varoufakis.

În încheierea articolului, el critică funcționarea Uniunii Monetare europene, apreciind că”atunci când o pierdere de suveranitate, ce rezultă din datoria publică nesustenabilă, conduce la aplicarea unor politici neadecvate în țări aflate deja în dificultate, înseamnă că ceva este putred în regatul euro”.

Conform ediției de duminică a cotidianului Kathimerini, într-o discuție avută cu membrii mai multor fonduri de risc, Varoufakis a vorbit despre obținerea codurilor fiscale ale contribuabililor greci prin piratarea site-ului finanțelor publice, aflat sub controlul UE și al FMI, astfel încât să poată fi creat un sistem paralel de conturi pentru plăți prin care contribuabilii ar fi efectuat ulterior tranzacții electronice.

În articolul publicat în Financial Times, el admite existența acestei conversații înregistrate cu acordul tuturor participanților. Totuși, fostul titular al finanțelor se plânge că măsurile luate de el pentru asigurarea lichidităților în sistemul financiar grec, asfixiat de datorii și fără acces la piețele internaționale, au fost ignorate de presă, care în schimb s-a bucurat apoi când a fost publicată această discuție.