Yemen: Preşedintele Saleh va semna un acord de transferare a puterii

Preşedintele Yemenului, Ali Abdallah Saleh, a sosit miercuri dimineaţă la Riyadh pentru a semna un acord de transferare a puterii, afirmă o sursă oficială de la Sanaa.

RomaniaTV.net
23 nov. 2011, 09:59
Yemen: Preşedintele Saleh va semna un acord de transferare a puterii

Deplasarea preşedintelui Saleh vine ca urmare a anunţului făcut marţi de un emisar ONU, conform căruia a fost finalizat un acord între putere şi opoziţie asupra unui plan de ieşire din criză, în conformitate cu iniţiativa monarhiilor arabe din Golf, potrivit Mediafax.

Televiziunea oficială yemenită a precizat că Saleh, care până în prezent a refuzat să renunţe la putere în pofida protestelor populare, „va asista la semnarea iniţiativei ţărilor din regiunea Golfului şi a mecanismului de aplicare”.

Planul propus în primăvară de monarhiile ce fac parte din Consiliul de Cooperare al Golfului (CCG), condus de Arabia Saudită, prevede plecarea lui Saleh de la putere, în schimbul imunităţii pentru el şi familia sa.

El trebuie să predea conducerea pentru o perioadă de interimat vicepreşedintelui, Abd Rabbo Mansour Hadi, considerat un om înclinat spre consens.

Preşedintele yemenit, aflat la putere de 33 de ani şi căruia manifestanţii i-au cerut demisia încă din ianuarie, a refuzat până în prezent să semneze planul de ieşire din criză, retrăgându-se în repetate rânduri de la negocieri în ultimul moment.