Zahărul, un real pericol pentru piele. Cum te face să îmbătrânești prematur

Consumul excesiv de zahăr nu vine cu probleme doar pentru sănătate, ci și pentru piele. Zahărul consumat în cantități prea mari face ragavii și duce la semne de îmbătrânire prematură, cum ar fi liniile fine și lăsarea pielii.

15 apr. 2024, 09:52
Zahărul, un real pericol pentru piele. Cum te face să îmbătrânești prematur

În anumite perioade ale anului, este foarte greu să eviți dulciurile, însă, dacă îți dorești un ten curat și ferm, cercetătorii te îndeamnă să renunți la zahărul întânit în cele mai multe produse, regăsite pe rafturile din supermarket-uri.

Consumul excesiv de zahăr poate aduce boli grave asupra sănătății. Printre cele mai întâlnite, se numără diabetul. Însă, pe lângă asta, zahărul poate avea efecte devastatoare asupra sănătății pieli, jucând un rol esențial în agravarea unor afecțiuni precum psioriazisul și acneea. Consumul de zahăr crescut poate provoca semne de îmbătrânire prematură, cum ar fi liniile fine și lăsarea pielii de pe față. În plus, zahărul crește riscul de boli precum diabetl de tip 2 și bolile de inimă, conform Centrului pentru Control și Prevenirea Bolilor.

Specialiștii recomandă limitarea zahărului adăugat, pe care îl puteți găsi pe etichetele cu informații nutriționale, la aproximativ 12 lingurițe pe zi. Un adult,  consumă în medie, 17 lingurițe pe zi.

Acest lucru nu se aplică surselor naturale de zahăr, cum ar fi fructele. Acestea au fibre și alți nutrienți cheie, care sunt asociați cu rezultate pozitive pentru sănătate. Și, există unele dovezi, care arată că fructele pot ajuta la stimularea hidratării pielii, ceea ce poate contribui la un ten strălucitor.

Așadar, atunci când vine vorba de zahărul adăugat în diverse rețete sau în produsele pe care le cumpărați, trebuie să țineți cont de faptul că zahărul afectează pielea mai mult decât ați crede. Iată are sunt cele mai dăunătoare efecte ale zahărului.

Citește și: Așa poți să menții bananele proaspete mai mult timp. Trucul genial la care apelează tot mai mulți oameni

1. Zahărul poate accelera semnele de îmbătrânire

Când vine vorba de îmbătrânire, zahărul are un efect negativ asupra pielii, printr-un proces numit glicare. „Glicarea este un proces prin care moleculele de zahăr se leagă de proteine, lipide sau acizi nucleici. Rezultatul este ceea ce se numește produse finale de glicație avansată, care pot afecta fibrele de colagen și elastină din piele”, spune Dr. Hollmig. Glicarea interferează cu repararea colagenului, un proces care este vital pentru menținerea fibrelor elastice de colagen. Rezultatul este o potențială îmbătrânire accelerată a pielii. Pentru o persoană cu o dietă bogată în zahăr, acest lucru ar putea favoriza apariția ridurilor fine și a pierderii elasticității pielii.

2. Poate favoriza acneea

Dacă ați observat mai multe erupții cutanate, trebuie să calculați cantitatea de zahăr pe care o consumați. O dietă bogată în zahăr este definitiv legată de acnee. Un studiu JAMA Dermatology, care a analizat aproape 25.000 de adulți, a constatat că consumul de alimente grase și zaharoase a fost asociat cu un risc de 54% de a dezvolta acnee, în timp ce băuturile zaharoase au crescut acest risc cu 18%.

3. Poate înrăutăți psoriazisul

Psoriazisul este o boală autoimună în care celulele pielii cresc deosebit de repede, ceea ce duce la apariția plăcilor și a scuamelor. Noile cercetări arată că zahărul joacă un rol important în dezvoltarea și ținerea sub control a psoriazsului. Dieta nesănătoasă, bogată în zahăr și grăsimi duce la inflamații care cresc riscul de a face psioriazis, iar la unii, poate declanșa schimbări vizibile la nivelul pielii, cum ar fi roșeața și mâncărimi.

Citește și: Care e cea mai bună multivitamină pentru organism. Medicul Mihail Pautov: „Are aproape orice are nevoie corpul tău”