Zamfir, iniţiatorul legii dării în plată: E INACCEPTABIL ca BNR să DEZINFORMEZE Preşedinţia

Deputatul PNL Daniel Zamfir afirmă, într-o scrisoare deschisă transmisă, miercuri, Administrației Prezidențiale, în calitate de inițiator al legii dării în plată, că o serie de informații lansate public de către oficiali ai Băncii Naționale și ai mediului bancar cu referire la potențialii beneficiari vizați de acest act normativ sunt "contradictorii și manipulatorii".

16 dec. 2015, 15:00
Zamfir, iniţiatorul legii dării în plată: E INACCEPTABIL ca BNR să DEZINFORMEZE Preşedinţia

„Prin această scrisoare mi-am propus să demontez punct cu punct argumentele invocate de către reprezentanții BNR și ai băncilor, constatând totodată faptul că multe dintre informațiile lansate de către aceștia sunt contradictorii și manipulatorii„, afirmă deputatul PNL.

Citeşte şi: Adrian Vasilescu, consilier BNR: Guvernul va CEDA şi va CREŞTE salariul minim. Ce spune despre legea DĂRII în PLATĂ

Zamfir susține că BNR a refuzat de-a lungul timpului să facă public numărul real de credite cu ipotecă, scrie Agerpres.

Asta pentru că numărul real ar trebui să includă și creditele neperformante scoase din bilanțuri și creditele externalizate și pe cele vândute. Am constatat din datele publice comunicate de către oficialii BNR neconcordanța cifrelor prezentate referitoare la numărul contractelor de credit cu ipotecă și a celor externalizate. Am făcut o analiză pe baza acestor date, iar concluziile ei se regăsesc în scrisoarea transmisă Administrației Prezidențiale„, spune deputatul PNL.

El își exprimă totodată îngrijorarea cu privire la faptul că „Banca Națională a României nu cunoaște spețele Curții de Justiție a Uniunii Europene” sau că „a intenționat inducerea în eroare nu doar a opiniei publice ci și, mult mai grav, a președintelui României, care este în situația de a lua o decizie în privința promulgării acestei legi”.

„În această situație lucrurile sunt extrem de clar tranșate de CJUE în Ordonanța emisă în cauza C-74/15 Tarcău în data de 19 noiembrie 2015 (care este publicată și pe site-ul MAE). Aceasta statuează tocmai că persoana fizică — asociat sau administrator al unei societăți comerciale — care a adus o garanție ipotecară la creditul luat de societatea comercială la care are calitatea de mai sus — este tratată ca și un consumator, ca atare beneficiază de același tratament acordat persoanelor fizice cu credite în nume propriu”, explică Zamfir.

În opinia acestuia, „afirmația BNR și a băncilor comerciale conform căreia garanția statului pentru Programul ‘Prima casă’ se va stinge prin efectul legii este una vehiculată doar pentru a induce panică în rândul potențialilor consumatori de credite ‘Prima casă’ „.

Statul român garantează 50% din valoarea creditului în cazul în care împrumutatul s-ar afla în imposibilitate de plată. Doar în acest caz, debitorul este supus unei potențiale executări silite. Banca se îndestulează atât din sumele rezultate în lichidarea imobilului, cât și din garanția de stat. Conform propriilor afirmații ale bancherilor, creditul ‘Prima casă’ nu provoacă incidente de plată. Rata de neperformanță este de sub 0,5%. În consecință, nu există riscul unei executări silite și al unei accesări a garanției de stat. Dacă un astfel de imobil este dat în plată, se stinge ca urmare a acestui demers întreaga datorie a împrumutatului și, în plus, se stinge și datoria garantului, deci inclusiv garanția statului. (…) De aceea, afirmația că programul ‘Prima casă’ se va stinge prin efectul legii este falsă. De altfel, statul a decis să continue acest program și pentru anul 2016, de unde rezultă că băncile au încă interes pentru acest program”, arată Zamfir.

Citeşte şi: BNR îi cere lui Iohannis să retrimită Legea „dării în plată” la Parlament sau să sesizeze CCR

Liberalul consideră și că „susținerea BNR în legătură cu dezvoltatorii imobiliari persoane fizice care ar beneficia de această lege este, de asemenea, una extrem de falsă”.

„Conform noului Cod civil, aceste persoane nu sunt considerate persoane fizice, ci profesioniști care desfășoară fapte de comerț care sunt supuse impozitării și, ca atare, lor li se aplică Legea falimentului persoanelor juridice. Acest statut al dezvoltatorilor imobiliari persoane fizice este clarificat de mulți ani, de când a fost luată măsura impunerii TVA la tranzacțiile efectuate de aceste persoane„, mai spune Zamfir.

El își exprimă speranța că argumentele invocate în scrisoarea adresată consilierului prezidențial Cosmin Marinescu vor elimina și „temerea că această lege ar putea fi una cu dedicație pentru anumite categorii de consumatori: dezvoltatorii imobiliari, bogații, milionarii sau cum au mai fost indicate aceste categorii în susținerile bancherilor”.