Zăpadă de 10 cm în Munţii Rodnei, viscol puternic în Neamţ

Răcirea bruscă a vremii a adus primele ninsori în Pasul Rotunda din Munţii Rodnei, stratul de zăpadă măsurând duminică, în zonă, aproximativ 10 centimetri, informează Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bistriţa-Năsăud. Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), temperaturile au scăzut faţă de cele înregistrate duminică dimineaţă şi, începând din noapea de duminică spre luni, se preconizează că ninsorile se vor intensifica şi extinde ca arie.

RomaniaTV.net
11 oct. 2015, 14:42
Zăpadă de 10 cm în Munţii Rodnei, viscol puternic în Neamţ

Jandarmii recomandă tuturor celor interesaţi de traversarea DN 17D prin Valea Mare – Pasul Rotunda – Cârlibaba să evite acest tronson. Pasul Rotunda este situat la o altitudine de aproximativ 1.270 metri, între Munţii Rodnei şi Munţii Suhard, drumul judeţean care îl străbate nefiind modernizat.

Potrivit Jandarmeriei, nu au fost constatate blocaje pe DN 17D. „Jandarmii montani din Rodna şi Piatra Fântânele ţin permanent sub observaţie zonele în care turiştii s-ar putea confrunta cu situaţii dificile din cauza condiţiilor meteorologice, organizându-se acţiuni de patrulare în special pe traseele cele mai frecventate. De asemenea, jandarmii montani recomandă turiştilor şi persoanelor care intenţionează să organizeze drumeţii în zonă, să aibă echipament adecvat sezonului rece şi zonei de munte, să se informeze asupra itinerariului propus şi gradului de dificultate, să folosească numai traseele marcate şi să urmărească marcajele de pe traseu, iar în caz de accident sau ori de câte ori este nevoie, să ceară sprijinul jandarmilor, fie prin contact direct, fie prin apelarea numărului unic de urgenţă 112″, se mai arată în comunicatul citat de Agerpres.

PROGNOZA METEO. Frig, vânt şi ploaie pentru începutul săptămânii. Cât va mai ţine vremea urâtă

Meteorologul de serviciu de la Staţia Meteo Ceahlău-Toaca, din judeţul Neamţ, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX că la 1.900 de metri altitudine este „iarnă în toată puterea cuvântului”, ninge şi este viscol.

Potrivit sursei citate, temperatura atmosferică a coborât până la minus 6 grade Celsius în jurul orei 15.00, iar în zonă s-a depus chiciură, ninge şi bate vântul cu aproximativ 40 de kilometri pe oră.

„Stratul de zăpadă este mic, măsoară doi centimetri, din cauza vântului care nu lasă să se depună în stat consistent, transportând-o în golurile alpine de jnepeniş”, a spus acesta.

Meteorologul a afirmat că lapoviţă şi ninsori au căzut, duminică, şi la altitudini mai mici, în staţiunea Durău, aflată la aproximativ 1.000 de înălţime, iar iubitorii de ascensiuni montane se bucură de „întâlnirea cu iarna” .

COD PORTOCALIU de ninsoare şi viscol în două judeţe. De când sunt obligatorii CAUCIURILE DE IARNĂ

În judeţul Suceava, pe DN17ASadova – Marginea, a fost restricţionată circulaţia autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone. Atât la Sadova, cât şi în localitata Marginea, sunt filtre de poliţie care nu permit autovehiculelor neechipate cu anvelope de iarnă să circule pe DN17A.

Pe DN17, în Pasul Mestecăniş, stratul dezăpadă măsoară între unu şi trei centimetri. Pe DN15B, în judeţul Neamţ, între localităţile Poiana Largului şi Pipirig, stratul de zăpadă ajunge chiar la cinci centimetri, pe porţiunea cuprinsă între kilometrii 8 şi 12.