Zăpada portocalie, surprinsă de mai mulţi români pe reţelele de socializare VIDEO

Pe rețelele de socializare mai mulți utilizatori au postat imagini cu zăpada portocalie. Nuanța de portocaliu este dată de praful saharian, adus de un ciclon puternic care are loc în zona bazinului mediteranean.

RomaniaTV.net
23 mart. 2018, 08:01
Zăpada portocalie, surprinsă de mai mulţi români pe reţelele de socializare VIDEO

UPDATE.  Karym, artistul care a lansat in toamna anului trecut piesa „La doua capete”, alaturi de Celia, este surprins de fenomenul meteo straniu care a avut loc la Braila, orasul lui natal.

„Nu știam că, atenționarea de cod galben de ninsori înseamnă și zăpadă galbenă la propriu… La voi cum e?”, a scris Karym pe reteaua de socializare.

 

Agenția pentru Protecția Mediului Brăila dă asigurări că nu există niciun motiv de îngrijorare. „Culoarea zăpezii este dată de particulele de praf saharian care au fost antrenate de curenții de aer ajungând deasupra țării noastre. Aceste particule au fost preluate de precipitații. Este un fenomen meteorologic nepericulos, nu se poate vorbi despre o poluare”, a declarat Dumitru Bâja, purtătorul de cuvânt al APM Brăila.

Nuanța de portocaliu este dată de praful saharian, adus de un ciclon puternic care are loc în zona bazinului mediteraneean, explică meteorologul Gabriela Băncilă. Însă, șansele ca acest fenomen să apară și în țara noastră sunt foarte mici, atrage atenția meteorologul.

„În partea de sud a Peninsulei Balcanice, există în suspensie concentrații semnificative de praf saharian. În zona de sud a Peninsulei Balcanice, în zona Turciei și spre bazinul estic al Mării Negre sunt concentrații importante de praf saharian. Acestea sunt antrenate pe o circulație sud-vest nord-est, motiv pentru care în partea de sud-est a Peninsulei Balcanice, în zona Turciei, se vor înregistra la nivelul solului concentrații mai mari de praf saharian, pentru că în aceste zone sunt precipitații care să ajungă la sol.

Foarte probabil, și la sud de țara noastră, în suspensie, existând praf saharian, dar la concentrații mai mici, să se consemneze depozite la nivelul solului. Toată acestă situație se datorează acțiunii puternice a unui ciclon în zona bazinului mediteraneean, pe partea sa de avans, pe circulația sudică intensă. Este antrenată o masă de aer din partea de nord a Africii, respectiv aceste particule de praf saharian.

Modelele atmosferice care parametrizează concentrațiile existente în aer și probabilitatea ca ele să fie la sol indică o probabilitate foarte mică pentru concentrații reduse de praf saharian să se depună în noaptea ce urmează și în primele ore de mâine în sud-estul României, Dobrogea și Bărăgan. Dar pentru că vorbim de concentrații foarte mici, foarte puțin probabil să coloreze zăpada în roșu, așa cum se întâmplă frecvent în zona Alpilor la sfârșit de iarnă,” precizează meteorologul.

Gălăţenii care au ieşit vineri din casă au observat că zăpada are o culoare ciudată. Cei mai mulţi cetăţeni dau vina pe combinatul siderurgic din Galaţi care a provocat de mai multe ori fenomene ciudate precum nori roşiatici sau zgomote misterioase.

”Eu cred că este ceva de la combinat. Zăpada de pe maşină are culoarea roşiatică, o nuanţă portocalie, seamănă cu resturile combinatului. Poate este ceva de la furnal, nu cred că este nisip din Africa, aşa cum vorbeau alţii”, a spus unul dintre gălăţenii aflaţi pe stradă.

Meterologii contrazic această teorie şi susţin că nuanţa portocalie a zăpezii este cauzată de un ciclon care se manifestă în nordul Africii şi peste Marea Mediterană. Acesta a râspândit la mari distanţe praful saharian, curenţii aducându-l în special deasupra Turciei şi în zona de nord vest a Mării Negre.

Fenomenul, foarte rar în România, se produce frecvent în munţii Alpi, vestul şi centrul continentului european fiind în calea curenţilor de aer care vin din Africa.