„Zăpada sângerie” anunţă dezastrul. Efectele sunt ireversibile

O algă invazivă de culoare roșie, analizată acum de cercetători, ar fi unul dintre factorii care accelerează topirea zăpezii din Alpii francezi.
Alina Costache
22 iun. 2022, 11:24

Oamenii de ştiinţă studiază legătura dintre ”zăpada sângerie” şi schimbările climatice. Stând pe un versant muntos înzăpezit, la aproximativ 2.500 de metri deasupra nivelului mării, Eric Marechal ţine în mână o eprubetă purpurie. În interior se află o probă de alge cunoscute sub numele de „zăpadă sângerie”, un fenomen ce accelerează dezgheţul alpin şi stârneşte îngrijorare printre oamenii de ştiinţă care se tem că se răspândeşte, relatează marţi Reuters.

Din imagini se poate observa cum peticele de culoare roșie au pus stăpânire pe alocuri asupra albului curat al zăpezii. Cercetătorii numesc fenomenul ”zăpadă sângerie”, și spun că acesta apare cu precădere vara, din cauza temperaturilor ridicate.

Specialiștii susțin că algele respective sunt, la origine, verzi, dar devin roșii atunci când sunt expuse la radiații solare puternice. Acestea au fost descoperite oficial abia acum trei ani, iar răspândirea lor ar fi favorizată de agravarea schimbărilor climatice. Cercetătorii caută acum o soluție pentru a încetini efectele ireversibile asupra mediului pe care aceste alge le cauzează.

„Aceste alge sunt verzi. Dar când sunt în zăpadă, acumulează un pic de pigment, ca o cremă de protecţie solară, pentru a se apăra”, a declarat Marechal, director de cercetare în cadrul Centrului Naţional de Cercetări Ştiinţifice din Grenoble, în timp ce colecta probe de laborator de pe muntele Le Brevent din Franţa, alături de colegii săi.

Oamenii de ştiinţă încearcă în prezent să le înţeleagă mai bine înainte de a fi prea târziu, în contextul reducerii volumului de zăpadă din cauza creşterii temperaturilor pe glob, un fenomen care afectează Alpii în mod disproporţionat.

„Există un dublu motiv” pentru a studia algele, a explicat Marechal. „Primul este că este o zonă puţin explorată, iar al doilea e acela că această zonă puţin explorată se topeşte în faţa ochilor noştri, aşa că este urgent”, a spus el.

Unii oameni de ştiinţă, precum Alberto Amato, cercetător în domeniul ingineriei genetice la Centrul CEA din Grenoble, susţin că volumul algelor pare să crească din cauza schimbărilor climatice, concentraţiile mai mari de dioxid de carbon din atmosferă favorizând înmulţirea lor.

Cercetările sunt în curs de desfăşurare, iar ceea ce este cert este că prezenţa algelor accelerează topirea zăpezii, deoarece pigmentul lor reduce capacitatea de a reflecta căldura soarelui.

Vreme extremă în România. Temperaturi caniculare şi disconfort termic în sud, furtuni în nord-est şi la munte
Alte tipuri de alge, inclusiv o varietate violet, precum şi funinginea de la incendiile forestiere au un efect similar.

Dacă algele se răspândesc, zăpada şi topirea gheţarilor din întreaga lume s-ar putea accelera. „Cu cât este mai cald, cu atât sunt mai multe alge şi cu atât mai repede se topeşte zăpada”, a spus Amato. „Este un cerc vicios, iar noi încercăm să pricepem toate mecanismele pentru a înţelege acest cerc, pentru a putea încerca să întreprindem ceva în această privinţă”, a adăugat cercetătorul.

Najibullah Said, un om de știință la Institutul de Inginerie Hidraulică, a anunțat că a nins brusc în Afganistan, în regiunea centrală a ţării, în mijlocul verii. După cum a afirmă acesta, valul de umiditate cauzat de musonul indian a provocat aceste ninsori, care nu au mai fost văzute în zonă de peste 20 de ani.

 

Zăpadă în mijlocul verii. Aşa ceva nu s-a mai văzut de peste 20 de ani, a nins în Afganistan FOTO

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
NU se mai eliberează buletin vechi. Decizia MAI pentru românii care schimbă cartea de identitate
Playtech.ro
Ce pensie vei avea după reţinerea CASS dacă acum iei 4.000 de lei? Ce se taxează, de fapt?
DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Electrocasnicele care reduc consumul de energie: ce trebuie să știi despre eticheta energetică
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
TAXĂ suplimentară în România. Se introduce în toată țara. Premierul a anunțat personal: De la 1 ianuarie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ordin la Casa de Pensii! Se schimbă calculul la vechimea în muncă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări