CONTROALE la bănci: Amenzi date pentru LITERELE MICI din contractele de credit. Vezi alte nereguli

Zece unităţi bancare din judeţul Cluj au fost amendate de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC), cu o sumă totală de 73.000 lei, pentru mai multe nereguli în contractele de credit, printre care fonturi greu lizibile sau lipsa serviciilor pentru care nu se există comisioane.

RomaniaTV.net
18 apr. 2013, 10:39
CONTROALE la bănci: Amenzi date pentru LITERELE MICI din contractele de credit. Vezi alte nereguli

Zece unităţi bancare din judeţ au fost amendate cu o sumă totală de 73.000 de lei pentru nereguli la încheierea contractelor de credit de consum, cu sau fără ipotecă, potrivit unui comunicat transmis, joi, de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Cluj, informează Mediafax.

„CJPC Cluj a desfăşurat o acţiune de verificare a respectării prevederilor legale privind protecţia consumatorilor la încheierea contractelor de credit de consum, cu sau fără ipotecă, de către societăţile bancare de pe raza judeţului Cluj. În urma controlului, la zece unităţi bancare au fost constatate neconformităţi pentru care au fost aplicate 13 sancţiuni contravenţionale în valoare de 73.000. Principalele neconformităţi se referă la redactarea unor anexe ale contractelor cu fonturi greu lizibile, mărimea caracterelor fiind mai mică de 12 puncte, calcularea Dobânzii Anuale Efective (DAE) pe baza unei ipoteze incorecte sau la faptul că din contract nu rezultă clar serviciile care nu se comisionează prin perceperea comisionului unic şi nu se menţionează clar sumele restante la care se aplică dobânda penalizatoare„, se arată în comunicat.

Reprezentanţii CJPC Cluj au constatat, de asemenea, că unele unităţi bancare percep comisionul de administrare la valoarea creditului, şi nu la soldul acestuia, nu au menţionat costul total al creditului accesat şi nu au specificat în contracte termenul de zece zile în care banca „este obligată să notifice consumatorul, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, asupra cesiunii creanţelor”.