Zece locuinţe ANL au fost puse la dispoziţie familiilor din Bistriţa care au locuit în blocul afectat de explozie

Zece apartamente cu o cameră din blocurile ANL din municipiul Bistrița ar urma să fie ocupate de tot atâtea familii ale căror locuințe au fost distruse în urma unei explozii produse pe 19 octombrie în blocul în care locuiau, potrivit unui proiect de hotărâre adoptat luni într-o ședință de îndată a Consiliului Local.

24 oct. 2016, 14:33
Zece locuinţe ANL au fost puse la dispoziţie familiilor din Bistriţa care au locuit în blocul afectat de explozie

În baza acestui proiect, municipalitatea s-a angajat să efectueze demersurile necesare pentru ca apartamentele ANL să primească temporar destinația de locuințe de necesitate printr-o ordonanță de urgență a Guvernului.

„Pentru a se ocupa aceste locuințe, este nevoie de o ordonanță de urgență, care să modifice Legea 152. Am discutat la Guvern cu domnul viceprim-ministru Dîncu, ne-a explicat despre ce este vorba referitor la ordonanță și, împreună cu domnul prefect, am început demersurile. (…) Miercuri va fi introdusă în ședința de Guvern și sperăm că va fi și aprobată. (…) Vor plăti o chirie, pentru că locuințele ANL au regimul de locuință ANL în continuare și nu se poate decât cu chirie”, a declarat primarul Bistriței, Ovidiu Crețu.

Dacă ordonanța va fi aprobată, familiile vor ocupa noile locuințe începând cu data de 1 noiembrie și vor plăti o chirie minimă. De asemenea, proiectul stabilește ca destinația de locuințe de necesitate să fie pe o perioadă de maximum cinci ani.

Edilul bistrițean a explicat că este nevoie și de o hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud, care să fundamenteze decizia luată la nivel local.

Celelalte 11 familii afectate care nu se pot întoarce deocamdată în locuințele lor au declinat oferta primăriei de a se muta într-o locuință ANL, spunând că au alte variante.

Primarul Ovidiu Crețu a afirmat că există posibilitatea ca familiile de la parter și etajul întâi să se întoarcă în imobile, având în vedere că efectele deflagrației s-au resimțit mai puțin la nivelul inferior al blocului, dar acest lucru va fi stabilit în urma expertizei tehnice, care va fi gata în două săptămâni.

La etajul al treilea, unde s-a produs explozia, locuințele au fost golite cu ajutorul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență, la fel și la etajul al patrulea, la fel de grav afectat, în timp ce la etajul al doilea apartamentele au fost eliberate parțial.

În ceea ce privește o posibilă alocare din fondul de rezervă al bugetului municipiului pentru acoperirea lucrărilor de reparații la blocul afectat de explozie, primarul Bistriței a spus că legea nu permite acest lucru, motiv pentru care va fi nevoie de o nouă intervenție la Guvern.

„Este o problemă de legalitate. Nu avem temeiul legal prin care să alocăm bani pentru astfel de situații și atunci trebuie să vedem, cu Guvernul, cum reușim să facem ca legalitatea de la ei sau de la noi să ne permită să finanțăm lucrările de acolo”, a declarat Ovidiu Crețu.

Edilul a adăugat că nici în situația în care locuințele ar fi avut asigurare obligatorie oamenii nu ar fi putut primi despăgubiri, pentru că o astfel de asigurare acoperă doar dezastrele naturale. „La ce le-ar folosi? Cei care au asigurare la ce le folosește? La nimic! Asigurarea obligatorie nu acoperă acest sistem”, a spus Crețu.

La ședința de luni s-au prezentat 17 dintre cei 21 de consilieri locali, proiectul fiind aprobat cu unanimitate de voturi.

Citeşte şi Tânărul de 24 de ani care a aruncat un bloc în aer a murit