Decizie definitivă, ordinul a apărut în Monitorul Oficial. Căror bugetari li se decontează total ratele pentru achiziţia unei locuinţe

Polițiștii au dreptul la compensația lunară pentru plata ratelor și în cazul locuințelor ANL. Decizia ICCJ a fost publicată în Monitorul Oficial.
Filip Stan
25 apr. 2025, 09:17
Decizie definitivă, ordinul a apărut în Monitorul Oficial. Căror bugetari li se decontează total ratele pentru achiziţia unei locuinţe

Printr-o decizie pronunțată în martie și publicată azi în Monitorul Oficial, Înalta Curte a oferit lămuriri suplimentare privind plata ratelor polițiștilor, stabilind că aceștia au dreptul la compensație și în cazul achiziției de locuințe construite de Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) luate în rate, însă polițistul mutat la cerere într-o altă localitate decât cea de domiciliu nu mai are dreptul la compensația lunară după mutarea în aceeași localitate, în interesul serviciului.

În contextul reglementărilor actuale privind drepturile locative ale polițiștilor, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a adus o contribuție esențială la clarificarea unor aspecte juridice care au generat interpretări divergente în practica instanțelor. Decizia confirmă faptul că polițiștii care își achiziționează o locuință în rate – fie prin credite ipotecare, fie prin contracte de vânzare-cumpărare cu plata eșalonată, inclusiv în cadrul programului A.N.L. – pot beneficia în continuare de compensația lunară pentru chirie, reglementată de art. 31 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului.

De ce s-au scumpit locuinţele ieftine pentru tineri, prin ANL. Consiliul Concurenţei a descoperit schema

Această interpretare extinde sfera de aplicare a compensației, recunoscând caracterul funcțional și social al acesteia. Scopul compensației nu este doar acela de a acoperi cheltuielile generate de lipsa unei locuințe, ci și de a sprijini procesul de stabilizare a polițistului într-o localitate în care își exercită atribuțiile, indiferent de tipul contractului care generează cheltuieli recurente.

Pe de altă parte, decizia are implicații importante și pentru polițiștii care locuiesc în imobile închiriate din patrimoniul ANL. Practicile neunitare ale conducerii unităților MAI, care până acum au condus la aprobări arbitrare sau refuzuri nejustificate ale cererilor de compensație pentru chirie, nu mai pot fi susținute în contextul interpretării obligatorii oferite de instanța supremă.

Concret, cererile de acordare a compensației vor trebui soluționate unitar, în baza acelorași criterii obiective, iar avizul conducerii unității nu mai poate constitui un instrument de filtrare discreționară, ci doar o etapă procedurală administrativă.

Este o decizie care trebuie valorificată nu doar în plan individual, ci și în plan normativ, în vederea perfecționării mecanismelor de compensare și a transparenței în acordarea acestui drept. Mai jos aveți la dispoziție motivarea instanței, explică sindicatul Europol într-un comunicat.

„Dispoziţiile art. 31 alin. (1)-(14) din Legea nr. 360/2002 privind statutul poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 2 lit. d) din Hotărârea Guvernului nr. 284/2005 privind stabilirea cuantumului şi condiţiilor de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie cuvenite poliţiştilor, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică şi în cazul achiziţionării unor locuinţe cu plata în rate, inclusiv a celor edificate de Agenţia Naţională pentru Locuinţe.

În interpretarea şi aplicarea art. 31 alin. (1) din Legea nr. 360/2002, poliţistul mutat la cerere cu locul de muncă într-o altă localitate decât cea unde îşi are domiciliul nu are dreptul la compensaţie lunară pentru chirie după mutarea în aceeaşi localitate, în interesul serviciului”, a decis, în martie, Înalta Curte în cadrul completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie civilă. Decizia ICCJ 79/2025 a devenit obligatorie de azi, odată cu publicarea ei în Monitorul Oficial.

Când a informat conducerea că și-a cumpărat locuință ANL în rate și a solicitat ajutorul pentru plata acestora, polițistul din speță a fost refuzat pe motiv că acesta nu poate beneficia de un ajutor dublu din partea statului român, situația sa neîncadrându-se în prevederile legale aplicabile ajutorului acordat polițiștilor pentru plata ratelor. Contestând decizia, prima instanță a dat dreptate polițistului, considerând că legislația trebuie interpretată în sensul recunoașterii dreptului la acordarea compensației și pentru locuințele ANL luate în rate. Curtea de Apel însă a considerat că e necesar ca Înalta Curte să se pronunțe pe acest subiect.

Dreptul la compensație pentru plata chiriei / a ratelor bancare apare în două situații:

  • poliţistul e numit în prima funcţie sau e mutat în interesul serviciului într-o altă localitate decât cea în care îşi are domiciliul şi nu deţine locuinţă proprietate personală în acea localitate, nici soţia/soţul acestuia, nefiind posibilă nici asigurarea unui spaţiu de locuit corespunzător în acea localitate – compensația lunară pentru chirie merge până la 50% din salariul lunar, dar nu mai mult decât chiria prevăzută în contractul de închiriere încheiat în condiţiile legii;
    polițistul e numit în prima funcţie sau mutat în interesul serviciului în localitatea în care îşi are domiciliul, dar în care acesta nu deţine locuinţă proprietate personală, nici soţia/soţul acestuia, neputându-i-se asigura spaţiul de locuit corespunzător în acea localitate, poate beneficia, în anumite condiții, de compensaţia lunară pentru chirie, în același cuantum ca în situația de mai sus, în cazuri justificate, pe baza rezultatelor unei anchetei sociale.
    Dacă îndeplinește condițiile pentru plata chiriei în oricare dintre situațiile de mai sus, polițistul are dreptul, dacă e cazul, să folosească acea compensație pentru a acoperi ratele la bancă pentru achiziția unei locuințe – firește, fără să depășească cuantumul maxim al chiriei.

Incident șocant într-un bloc ANL din Dolj. Tavanul unui apartament a căzut peste pătuțul bebelușului

Atenție! Interpretarea dată de ICCJ a devenit obligatorie din data de 24 aprilie 2025, potrivit regulilor din Codul de procedură civilă. Cu alte cuvinte, judecătorii și autoritățile trebuie să respecte interpretarea ICCJ atunci când se lovesc de spețe similare.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Filmul de pe Disney care este pe prima poziție. E o poveste captivantă la care se pot uita copiii, dar și adulții
Capital.ro
Schimbare pentru românii cu buletin! Se aplică în toată UE începând de anul viitor
Playtech.ro
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele asociației
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Când râsul provoacă haos. Gluma care a declanșat criza hârtiei igienice
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Marius Baciu i-a atras atenția lui Vlad Chiricheș, după gafele comise de veteran, în meciul cu CFR: ”Se vedea că...
Capital.ro
Marea actriță ne-a părăsit. Era cea mai frumoasă: A devenit o stea pe cer
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african