Zece zile de concediu în plus pentru angajații români. Angajatorii care nu acordă acest drept riscă amenzi de până la 8.000 de lei

Potrivit prevederilor din Codul muncii, toți angajații din România au dreptul la cele zece zile de concediu în plus.

02 mart. 2024, 18:28
Zece zile de concediu în plus pentru angajații români. Angajatorii care nu acordă acest drept riscă amenzi de până la 8.000 de lei
Zece zile de concediu în plus pentru români

Zece zile de concediu în plus. Potrivit ultimilor modificări aduse Codului Muncii în 2022 și actualizate în 2024, angajații au dreptul de a lipsi de la locul de muncă în cazul unor situații neprevăzute de urgență familială, precum boala sau accidentul, cu condiția notificării angajatorului.

Citește și: Schimbări pentru angajaţii care au 62 de zile concediu de odihnă pe an

Potrivit Codului muncii salariații au deptul să lipsească de la serviciu în situații neprevăzute, astfel cum este stabilit în articolul 152^2 introdus prin Legea nr. 283/2022 și actualizat în 2024. Prevederea permite salariaților sp absenteze în situații critice generate de boli sau accidente care impun prezența imediată a acestora.

Perioada de absență nu poate depăși 10 zile lucrătoare într-un an calendaristic. Odată cu introducerea acestui drept, concedierea salariatului în această perioadă este strict interzisă.

Salariatul și angajatorul trebuie să stabilească de comun acord modalitatea de recuperare a perioadei de absență, iar aceasta trebuie să fie realizată până la acoperirea integrală a duratei normale a programului de lucru al salariatului.

Citește și: Vești bune pentru români! Categoria de persoane care va beneficia de până la două luni de concediu

Neprezentarea dovezilor privind urgența familială transformă absența în absență nemotivată, fiind înregistrate în ReviSal. Pe de altă parte, dacă angajatorul nu acordă dreptul de a absenta, poate fi sancționat cu amenzi cuprinse între 4.000 și 8.000 de lei, potrivit articolului 260 alin. (1) lit. u) din Codul muncii.

Modificările aduc clarificări și protecție pentru salariați în fața situațiilor neprevăzute care afectează sfera familială. Dreptul de a absenta în astfel de situații o prevedere esențială într-un peisaj legislativ în continuă schimbare.