Zece zile de proteste. Băsescu, aşteptat să-şi dea demisia în „24 de ore şi cinci minute” VIDEO

Protestatarii au ieşit în stradă în cea de-a zecea zi consecutivă. Aproximativ 800 de persoane s-au adunat duminică în Piaţa Universităţii, unde au strigat demisia preşedintelui şi schimbarea Guvernului. Majoritatea mesajelor au fost pro-monarhie. Mitingul din Capitală s-a încheiat fără incidente. Ca şi în zilele trecute, demonstraţii au avut loc duminică şi în alte oraşe din ţară. Şi românii de peste hotare au protestat.

RomaniaTV.net
22 ian. 2012, 11:15

UPDATE, ora 23.05 A zecea zi consecutivă de proteste la Piaţa Universităţii s-a încheiat în jurul orei 23.00 fără vreun incident, la miting participând în jur de 800 de manifestanţi care, ca şi în zilele precedente, au scandat împotriva preşedintelui, a Guvernului şi a politicienilor în general. În ciuda celor cel mult unul-două grade de afară, protestul de dumincă a început încă de după-amiază, când pe treptele din faţa Teatrului Naţional s-au adunat primii protestatari, aceiaşi ca şi în zilele precedente.

Numărul jandarmilor aduşi duminică în Piaţa Universităţii a fost comparabil cu cel din zilele precedente, cu excepţia celor două seri în care au avut loc incidente. Totuşi, pe străduţele din zona Pieţe Universităţii puteau fi văzute multe alte dube cu grupe de jandarmi pregătiţi să intervină, potrivit Mediafax.

UPDATE, ora 22.25 Manifestanţii au început să plece din Piaţa Universităţii.

UPDATE, ora 22.15 Protestul din Piaţa Universitătii se desfăşoară în continuare într-un mod paşnic.

UPDATE, ora 21.30 Peste o sută de persoane au protestat, duminică, în Piaţa Victoriei din Timişoara, manifestaţia încheindu-se fără incidente, după ce organizatorii au anunţat că vor încerca să obţină autorizaţie pentru desfăşurarea unui marş. În timpul manifestaţiei, unul din liderii revoluţionarilor, Lorin Fortuna, a dat foc mai multor afişe cu Traian Băsescu şi Ion Iliescu, însă a fost rugat de ceilalţi protestatari să nu mai facă acest lucru. Liderii manifestaţiei le-au spus persoanelor prezente în piaţă că în timpul marşului, care va avea loc zilele următoare, se vor strânge semnături pentru demiterea lui Traian Băsescu şi a premierului Emil Boc.

UPDATE, ora 21.25 Aproximativ 200 de persoane au protestat în Piaţa Vasile Milea din Piteşti, cerând demisiile preşedintelui Traian Basescu şi a premieului Emil Boc, la miting venind şi copilul care joi a purtat o pancartă pe care scria „80 diferit de 170„, potrivit Mediafax. Mitingul s-a încheiat după aproximativ două ore, fără incidente, protestatarii părăsind centrul oraşului sub supravegherea jandarmilor.

UPDATE, ora 21.20 Aproximativ 150 de persoane au protestat, duminică seară, la Târgu Mureş, mergând şi la sediul UDMR din municipiu şi cerându-le reprezentanţilor Uniunii să iasă de la guvernare, dar şi demisia. La manifestaţia neautorizată au participat şi reprezentanţi ai unor partide şi revoluţionari. Participanţii au stabilit că se vor întâlni pentru un nou protest luni, la aceeaşi oră.

UPDATE, ora 21.10 Aproximativ 150 de persoane au protestat, duminică, în faţa Prefecturii Constanţa, continuând astfel manifestările începute în 14 ianuarie. Înainte de protest, manifestanţii au participat la un marş prin centrul oraşului, încercând să atragă cât mai mulţi oameni. Manifestările de protest s-au încheiat după mai bine de cinci ore.

UPDATE, ora 21.00 La manifestaţiile din Piaţa Universităţii se  află aproximativ 800 de persoane care scandează, ca şi zilele precedente, lozinci împotriva clasei politice în general şi a actualei conduceri în special. Ca şi în serile precedente, protestul este împărţit în două, jumătate dintre oameni scandând în zona fântânii de la Facultatea de Arhitectură, iar cealalată jumătate pe trotuarul din faţa Teatrului Naţional. La protest participă şi profesori din Capitală.

UPDATE, ora 20.50 Aproximativ 150 de arădeni au protestat, duminică seară, cerând demisia în „24 de ore şi cinci minute” a preşedintelui Traian Băsescu, dar şi a Guvernului şi organizarea de alegeri anticipate. Protestatarii au fost, în cea mai mare parte, aceiaşi ca şi la cele şapte mitinguri precedente şi au scandat împotriva actualei puteri. Manifestanţii au stat în Piaţa Revoluţiei din Arad două ore, iar la final şi-au dat întâlnire în acelaşi loc, luni seară.

UPDATE, ora 20.45 Peste 150 de persoane au participat, duminică seară, la un miting în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, urmat de un marş pe străzile din zona centrală, protestul încheindu-se în jurul orei 20.30, fără a se înregistra incidente.

UPDATE, ora 20.00 La Chişinău, un grup de tineri purtând steagul României a manifestat în faţa ambasadei scandând „Monarhia salvează România„. Tinerii spun că politicienii din România se comportă exact ca şi cei din Republica Moldova.

De departe, cei mai îndârjiţi protestatari din Diaspora au fost cei din Montreal, care au stat ore bune în stradă, la -25 de grade. Unul dintre ei, Ioan Roman, le-a adresat românilor un mesaj. „Un îndemn al românilor din Canada pentru cei din România este că dacă vor ca actuala conducere să nu mai ghideze ţara ei trebuie să iasă în stradă în număr cât mai mare„.

Românii din străinătate s-au solidarizat cu cei din ţară şi au ieşit în stradă. În marile oraşe europene, şi nu numai, sute de oameni i-au încurajat pe protestatarii din România să lupte pentru drepturile lor.

UPDATE, ora 19.33 Zeci de persoane au protestat, duminică seară, în faţa Palatului Administrativ din municipiul Suceava, cerând demisia preşedintelui, a Guvernului şi alegeri anticipate, manifestări similare având loc şi în municipiul Fălticeni şi în oraşul Gura Humorului. Cele câteva zeci de manifestanţi au cântat imnul naţional, iar folosind un telefon mobil, au ascultat Imnul Golanilor. Luni va fi organizat, în faţa Primăriei, un miting al salariaţilor societăţii de termoficare Termica SA Suceava nemulţumiţi de neplata de către Primărie a subvenţiei, ceea ce duce la blocarea activităţii societăţii.

UPDATE, ora 19. 30 Peste o sută de oameni au protestat, duminică după-amiază, timp de peste două ore, în Piaţa Victoriei din Deva, unde au strigat lozinci antiprezidenţiale şi antiguvernamentale.

UPDATE, ora 19.25 Aproape 350 de persoane, majoritatea membri PSD şi PNL, dar şi pensionari, au protestat, duminică, în faţa Prefecturii Olt din municipiul Slatina, cerând demisia preşedintelui Traian Băsescu şi a premierului Emil Boc, o acţiune similară, la care au participat 50 de oameni, având loc şi la Craiova. Protestele s-au încheiat fără incidente.

UPDATE, ora 19.00 Peste 150 de persoane au protestat, duminică seară, în faţa Prefecturii Bistriţa-Năsăud, scandând lozinci antiguvernamentale şi antiprezidenţiale, iar unii dintre manifestanţi au dat foc unei plase portocalii, din campania electorală din 2009, pe care scria „Băsescu pentru România”. Manifestanţii s-au adunat, la ora 17.00, în faţa Prefecturii Bistriţa-Năsăud şi au afişat mai multe pancarte pe care au scris: „Viermii fără noroc vrem carnea lui Băsescu şi Boc!”, „Unde sunt taxele noastre? În vilele voastre!„, potrivit Mediafax.

UPDATE, ora 18.52 Aproximativ 700 de persoane se află în Centrul Capitalei. 500 de protestatari sunt în faţa Teatrului Naţional, ceilalţi scandând lozinci în faţa Facultăţii de Geografie. Manifestanţii solicită ca preşedintele Traian Băsescu să plece şi să se organizeze alegeri anticipate. Protestatarii spun că nu vor renunţa la protest până când cererile lor nu vor fi rezolvate.

UPDATE, ora 18.30 Studenţii din Budapesta protestează împotriva actualului Guvern și împotriva președintelui Traian Băsescu. Ei consideră că prin acțiunile lor, aceștia și-au pierdut legitimitatea și trebuie să demisioneze. De asemenea, tinerii acuză Jandarmeria pentru tehnici abuzive și arestări arbitrare. Duminică, începând cu ora 12.oo, ei au ieşit să protesteze în faţa Ambasadei României.

UPDATE ORA 17.20. 200 de persoane protestează la Londra. Ei strigă „Jos Băsescu!„, „USL şi PDL, aceeaşi mizerie!” şi cer demisia Guvernului. Foarte mulţi dintre demonstranţi sunt studenţi.

UPDATE ORA 16.10 Sindicaliştii din învăţământ s-au alăturat demonstranţilor în Piaţa Universităţii. Ei ameninţă cu grevă generală. Sunt aşteptaţi şi studenţii.

UPDATE ORA 14.50 În ciuda vremii friguroase, oamenii continuă să vină la Universitate. Numărul lor a ajuns la aproximativ 200. Manifestanţii scandează în continuare sloganuri împotriva clasei politice şi au bannere pe care scrie, printre altele, „Vă rugăm să ne scuzaţi, nu producem cât furaţi”, „Jos Băsescu”, „Monarhia salvează România” „Fie iarnă, fie vară, până pleci noi stăm afară”, „Ciumpalaci din toate ţările, uniţi-vă”.

UPDATE ORA 14.00. Peste 100 de persoane protestează la Universitate. La manifestaţie, sunt aşteptaţi şi profesorii.

La ora 13.00, aproximativ 50 de persoane s-au strâns în Piaţa Universităţii, majoritatea fiind pensionari. Sâmbătă, în a noua zi, sute de persoane au protestat în Piaţa Universităţii, iar câteva mii au demonstrat în ţară.

Românii din diaspora au ieşit şi ei sâmbătă în stradă. Duminică. noi proteste au loc la Chişinău, Roma, Madrid şi Londra.

Moldovenii s-au adunat în faţa Ambasadei României de la Chişinău, pentru a-şi arăta solidaritatea faţă de protestele din România. Ei cer demisia actualei guvernări şi condamnă acţiunile violente ale jandarmeriei faţă de protestatari şi jurnalişti. La manifestaţie participă aproximativ 50 de tineri. Ei scandează „Monarhia salvează România!”