Sute de amenzi pentru rovinietă anulate. Află aici cum poţi să scapi de amendă

Tot mai mulţi români obţin în instanţe anularea amenzilor primite pentru circulaţia pe drumurile publice fără rovinietă. Motivul pentru care cei care au călcat pe bec obţin anularea contravenţiei este acela că procesele verbale primite acasă prin poştă nu sunt semnate.

RomaniaTV.net
20 ian. 2012, 12:01
Sute de amenzi pentru rovinietă anulate. Află aici cum poţi să scapi de amendă

Găselniţa a apărut în ultimele săptămâni, fiind folosită de câţiva avocaţi din Cluj, iar judecătorii încep să anuleze pe bandă rulantă aceste amenzi, informează evz.ro. Amenzile sunt generate automat, printate şi trimise prin poştă având semnătură electronică. Însă legea spune că documentele pe hârtie trebuie să aibă semnătură olografă.

Cealaltă este valabilă doar pentru actele în format electronic. În această situaţie se află mii de şoderi care au primit acasă procesele verbale de sancţionare emise de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). Amenda pentru circulaţie fărăr riovinietă variază între 250 şi 500 de lei, la care se adaugă un tarif de despăgubire de 28 de euro (118 lei).

Avocaţii au descoperit portiţa care permite anularea amenzii

CNADNR identifică numerele de înmatriculare ale maşinilor şi le compară cu cele din baza de date naţională, unde sunt identificaţi cei care n-au plătit rovinieta. Avocaţii celor care contestă amenzile în Justiţie au sesizat că pot invoca lipsa unei semnături oficiale pe fiecare proces verbal în parte. Din cauza numărului mare de amenzi aplicate, acestea sunt tipărite şi ştampilate de Centrul pentru Studii Tehnice Rutiere, nemaifiind semnate.

Semnătura electronică, salvarea şoferilor

Există însă o prevedere în Ordonanţa 2/2001, privind regimul de aplicare a contravenţiilor pe teritoriul României, care obligă semnarea acestor procese-verbale, sub sancţiunea nulităţii absolute. Oficialii CNADNR susţin că documentele sunt valabile pentru că au semnătura electronică a agentului constatator. Aici intervine o altă lege (445/2001) care spune, pe scurt, că „înscrisul în formă electronică este destinat pentru a fi citit prin intermediul unui program informatic”. Aici e hiba: şoferii prinşi fără rovinietă spun că amenzile le primesc pe hârtie şi nu „printr-un program informatic”.

Gafa ar putea fi speculată în întregul sistem judiciar pentru că, în 2001, când s-a publicat Ordonanţa privind regimul contravenţiilor în România nimeni n-a prevăzut posibilitatea folosirii semnăturii electronice, aceasta nefiind inclusă în textul legii. În acest moment, la Cluj, sunt zeci de amenzi anulate tocmai din acest motiv.