Compania, cu sediul oficial în SUA și activitate operațională în România și Suedia, este acuzată că a rupt unilateral relațiile de muncă cu aproximativ 50 de angajați români, fără a respecta obligațiile legale prevăzute în contractele de muncă sau în cele de tip B2B.
„Suntem aproximativ 50 în România, iar înaintea noastră au mai fost concediați în jur de 20 de oameni din SUA. În Suedia, încă vreo 8 colegi sunt în aceeași situație – fără plăți și fără răspunsuri clare. Nu am fost concediați cu acte, ci doar din vorbe, însă ni s-a tăiat accesul la orice înseamnă comunicare cu firma. Nu mai comunică nimeni cu noi, HR-ul nu mai face nimic, sediul ‘s-a închis’ peste noapte”, a relatat un fost angajat, sub protecția anonimatului.
Mai multe mărturii ale celor concediați indică faptul că salariile pentru lunile aprilie și mai nu au fost plătite, iar la scurt timp după anunțul verbal de încetare a colaborării, accesul la platformele interne precum Jira, Github, AWS, Microsoft 365 și Slack a fost blocat.
„Nu am primit salarii de 2 luni jumătate. Au păstrat câțiva angajați dintre noi pe care îi plătesc la negru. În felul ăsta ne forțează pe noi să ne dăm demisia în eter […] și să nu putem lua nici măcar ajutor de șomaj”, a adăugat un alt angajat concediat.
Situația tensionată a început în martie 2025, odată cu demararea unui plan de achiziție a companiei suedeze CodeMill, plan care a eșuat în aprilie. În aceeași lună, fostul CEO Dan Goman a fost înlocuit cu David Bortis, actual CEO interimar, moment care, spun angajații, a coincis cu o deteriorare vizibilă a situației interne.
„După ce a venit David Bortis ca CEO, a început să o ia la vale. Pe 9 mai trebuia să fim plătiți pentru munca din aprilie. Am primit doar o scuză de la un manager din România, cum că sunt probleme cu procesarea plăților. Pe 13 mai ni s-a spus că vor intra miercuri, dar nu s-a întâmplat nimic. Pe 16 mai, la ora 13:00, am avut o ședință în care am fost anunțați verbal că vom fi concediați majoritatea – adică aproximativ 50 de persoane”, a povestit un alt fost angajat.
Deși angajații români aveau în contract un preaviz de 20 de zile, conducerea companiei ar fi aplicat modelul american al concedierii „effective immediately”, ignorând legislația muncii din România.
În lipsa unor răspunsuri oficiale și a documentelor necesare pentru a accesa ajutorul de șomaj sau alte forme de protecție socială, foștii angajați ai Ateliere Creative Technologies s-au mobilizat pentru a acționa legal compania.
„Am făcut plângeri la ITM și ne organizăm pentru un proces colectiv pentru neplata drepturilor salariale”, a declarat unul dintre ei.
În prezent, dosarele se află în lucru la Inspectoratul Teritorial de Muncă, dar angajații sunt sceptici în privința eficienței instituțiilor.
„Știm toți cum funcționează ITM în România, deci nu avem prea mari speranțe”, spune un fost angajat.
„Sunt și ei (conducerea companiei – n.r.) conștienți că o concediere colectivă ar fi un proces prea dificil, așa că preferă să facem noi, până la urmă, un quiet quitting.”, spune un altul.
Administratorul român tace
Potrivit informațiilor disponibile, firma Ateliere Creative Technologies SRL are ca administrator legal în România compania CDL Ventures, condusă de Constantin Dumitru Lucescu. Încercările de contact ale jurnaliștilor pentru un punct de vedere oficial, realizate pe 24 iunie și 3 iulie 2025, au rămas fără răspuns până la data publicării acestei știri.
Fostul angajați spun că în perioada anterioară concedierilor, comunicarea cu superiorii devenise tot mai vagă și plină de promisiuni nerespectate.
„Pe 15 mai, joi, am primit iar niște scuze de la managerul care ne-a scris pe 9 mai, cum că înțelege frustrările, dar că nu are un răspuns, urmând să se audă vineri, pe 16, cu CEO-ul interimar. Din 23 mai până azi, 16 iunie, nu am mai primit nimic – nici salarii, nici documente.”, spune o altă mărturie, potrivit Hacking Work.