Arestări în rândul militantelor drepturilor Omului, în Orientul Mijlociu

Publicat: Luni, 10 Decembrie 2018 11:10 // Actualizat: Luni, 10 Decembrie 2018 11:10 // Sursa: romaniatv.net

În 2018, militantele pentru drepturile omului în Orientul Mijlociu (OM) au fost vizate de abuzuri ale guvernelor şi grupărilor armate, dar s-au mobilizat puternic pentru a obţine schimbări, potrivit Amnesty International. 

Amnesty a marcat Ziua Drepturilor Omului recunoscând rolul curajos al femeilor militante în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord (MENA), denunţând prejudecăţile şi discriminările la care sunt în continuare supuse femeile în această regiune. S-au înregistrat 14 arestări în Arabia Saudită şi 66 în Iran.

Femei din Iran, Arabia Saudită, Egipt, Maroc şi teritoriile palestiniene au participat la mişcări de protest şi au resimţit represaliile determinate de îngrijorarea puterilor din aceste ţări, ostile oricărei schimbări de statu quo, notează organizaţia într-un raport publicat luni.

În Arabia Saudită au fost arestate militante înainte de ridicarea, în iunie, a interdicţiei de a conduce autoturisme ce era impusă femeilor. Unele sunt şi acum arestate. În Iran, sunt femei care continuă să sfideze autorităţile în ceea ce priveşte portul de văl, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Liudmila Alexeeva, cea mai veche militantă pentru drepturile omului din Rusia, a încetat din viaţă

"Între campania lor reuşită pentru ridicarea interdicţiei de a conduce (autoturisme) în Arabia Saudită şi protestul lor împotriva practicii degradante şi abuzive a hijabului obligatoriu în Iran, femeile din regiune s-au ridicat şi au denunţat politicile guvernamentale discriminatorii", declară Heba Morayef, directoare regională a Amnesty. În acest proces, ele au riscat adesea arestări şi detenţii, precum şi acte de tortură şi hărţuire sexuală, subliniază organizaţia.

În Egipt, Amnesty citează, printre "numeroasele cazuri de militante", pe cel al lui Amal Fahti, "închisă arbitrar din mai, doar pentru că a postat o înregistrare video în care îşi povesteşte experienţa de hărţuire sexuală şi critică guvernul" pentru inacţiune, potrivit Agerpres.

Organizaţia menţionează şi cazul unei palestiniene, Suha Jbara, care, potrivit afirmaţiilor ei, a fost torturată de agenţi ai Autorităţii palestiniene timp de trei zile, în noiembrie. Potrivit Amnesty, ea a povestit că a fost bătută, izbită de un perete şi ameninţată cu violenţa sexuală.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7627
RON
21 May
noapte 12 °
zi 26 °
Ultimele joburi adaugate
24 H