Zeci de avioane militare ruse, bombardiere şi de vânătoare, deasupra Crimeii

Zeci de avioane militare ruse, ce păreau a fi bombardiere, avioane de vânătoare şi de transport, au fost observate deasupra Crimeii, relatează AFP, citat de Agerpres.

RomaniaTV.net
04 mai 2014, 17:09
Zeci de avioane militare ruse, bombardiere şi de vânătoare, deasupra Crimeii

Prezenţa avioanelor este cauzată de faptul că preşedintele Vladimir Putin ar urma să efectueze vineri, 9 mai, de Ziua Victoriei, prima sa vizită în regiune după anexarea teritoriului la Rusia.

Un expert în aeronautică, ce a solicitat să nu i se divulge identitatea, a semnalat agenţiei France Presse că a văzut sâmbătă numeroase avioane survolând oraşul Simferopol (capitala Crimeii), aceste aparate fiind în opinia sa bombardiere strategice supersonice şi avioane de transport ale armatei ruse. El a susţinut că a observat şi avioane de vânătoare MIG-29 şi avioane-cisternă.

Un alt expert în domeniu, Alexei Savici, a afirmat că filmat astfel de avioane, iar unul dintre ele ar putea fi un avion de vânătoare Suhoi-34, şi a confirmat de asemenea apariţia avioanelor-cisternă şi a celor de transport. El crede că aceste incursiuni ar putea semnala o consolidare a prezenţei forţelor aeriene ruse în Crimeea.

Zborurile avioanelor militare ruseşti au fost confirmate şi de numeroşi localnici, mai ales la Simferopol şi în oraşul vecin Bahcisarai. Unul dintre martori afirmă că avioanele zburau la joasă altitudine şi unele păreau că se realimentează în zbor.

Ministerul rus al Apărării a refuzat, deocamdată, să comenteze aceste relatări. Conform mass-media ruse, preşedintele Vladimir Putin are planificată vineri o vizită în Crimeea, împreună cu premierul Dmitri Medvedev, pentru a asista la parada militară de la Sevastopol, oraş-port care marchează în acest an 70 de ani de la eliberarea de sub ocupaţia Germaniei naziste.