Zeci de case inundate lângă Bucureşti. Apa atinge jumătate de metru VIDEO

România se află sub avertizare cod portocaliu pentru 11 judeţe şi Capitală. În oraşul Pantelimon apa a ajuns la o jumătate de metru în casele oamenilor, care au cerut ajutorul pompierilor, informează România TV.

RomaniaTV.net
24 mai 2012, 13:33
Zeci de case inundate lângă Bucureşti. Apa atinge jumătate de metru VIDEO

Zeci de case din oraşul Pantelimon, judeţul Ilfov, au fost indundate în urma ploilor torenţiale de joi. Apa atinge chiar şi jumătate de metru în casele locuitorilor şi pe străzi.

Sunt zone unde au intervenit cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Este vorba de strada Brânduşelor, unde s-a intervenit cu o motopompă şi se încearcă să se scoată apa din curţile oamenilor. Şi pe strada Curmalelor situaţia este extrem de gravă. Apa a ajuns aproape de a intra în casele oamenilor. Sunt şi persoane care au rămas practic izolate, nu pot ieşi cu maşinile.

„Nu m-am dus de o săptămână la şcoală. Este această situaţie de două săptămâni, de când au început ploile. Nu e prima oară când se întâmplă aşa ceva. Pe primar nu-l interesează, dacă lumea dă bani, le pune piatră pe stradă, dacă nu îi lasă aşa. Canale nu a pus”, a declarat o localnică.

Viceprimarul oraşului Pantelimon, Gabi Dumitru, a precizat că se lucrează în zonă pentru a se elimina apa.

„Când este o ploaie până în 20 litri pe mp, chiar 30 nu se întâmplă aşa ceva. Datorită faptului că localitatea noastră de jur împrejur este înconjurată de teren aproape nelucrat, toate ploile care vin pe aceste terenuri, curg spre localitate ca şi cum ar veni pe asfalt. În autorizaţie scrie că zona este inundabilă. Deci, nu se poate să aibă autorizaţie de construcţie pe care să nu scrie în funcţie de specificul fiecărei zone care este situaţie terenului respectiv. E un risc pentru cei care au construit şi un risc foarte mare pentru cei care au cumpărat. La nivelul localităţii există un proiect de extindere reţea de canalizare şi de apă potabilă, inclusiv de canalizare pentru preluarea apelor din ploi pentru toată localitatea, pe fonduri europene. Deja, a devenit eligibil, proiectele sunt terminate, se lucrează la caietul de sarcini, de aşa natură încât să fie scos la licitaţie. Pe strada Brânduşei, în zona numerelor 88 până la 102, este o motopompă de la ISU. Pe partea cealaltă, la 112 până la 120, mai există o pompă de mare capacitate a primăriei cu care tragem apa să nu inunde casele respective”, a declarat, pentru România TV, viceprimarul.

ANM a emis joi o avertizare de cod portocaliu de ploi abundente şi vijelii care intră în vigoare joi, 24 mai, ora 18.00  şi este valabilă până vineri, 25 mai, ora 6.00. Sunt vizate judeţele Prahova, Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Ilfov (inclusiv municipiul Bucureşti), Galaţi, Vrancea şi zona de munte a judeţelor Suceava, Neamţ şi Bacău.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie în intervalul vizat se vor semnala ploi abundente, descărcari electrice, intensificări ale vântului şi grindină, iar cantităţi de apă vor depăşi peste 50 de litri pe metru pătrat.