Zeci de cazuri rare de coagulare a sângelui apărute după vaccin, investigate de Agenţia Europeană a Medicamentului. Problemele au apărut după administrarea serului AstraZeneca

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) investighează 62 de cazuri rare de coagulare a sângelui, la nivel mondial, care au determinat unele ţări să limiteze utilizarea vaccinului AstraZeneca împotriva COVID-19, a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, şefa EMA, Emer Cooke.

31 mart. 2021, 22:35
Zeci de cazuri rare de coagulare a sângelui apărute după vaccin, investigate de Agenţia Europeană a Medicamentului. Problemele au apărut după administrarea serului AstraZeneca

Din totalul de cazuri de coagulare a sângelui investigate, 44 sunt din Spaţiul Economic European dintr-un total de 9,2 milioane de persoane care au fost vaccinate în regiune, a precizat responsabila.

Totalul citat de EMA nu include toate cazurile de boală, cunoscută ca tromboza sinusurilor şi a venelor cerebrale (CVST), care au fost raportate în Germania, a spus ea, citată de Reuters.

Autoritatea de reglementare a vaccinurilor din Germania a anunţat marţi că a înregistrat 31 de cazuri rare de cheaguri de sânge în creier, dintre care nouă au condus la decese, după ce aceste persoane au primit vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca.

În acelaşi timp, EMA precizează într-un comunicat, în care face un bilanţ al monitorizării efectelor secundare ale acestui vaccin – căruia laboratorul i-a schimbat denumire în Vaxzevria -, că, în pofida faptului că nu s-a demonstrat o legătură de cauzalitate între vaccinare şi deces, nu exclude o legătură de cauzalitate.

Citeşte şi O asistentă de 38 de ani a murit în urma unei tromboze, la 14 zile după vaccinarea cu prima doză de AstraZeneca-Oxford

Agenţia precizează că cercetările sale nu au permis, în acest stadiu, identificarea unor eventuali factori de risc care să favorizeze formarea unor cheaguri se sânge atipice (tromboză), susceptibile să migreze pentru a bloca vase de sânge în anumite organe (embolie).

La ora actuală, supravegherea şi analiza nu au identificat niciun factor de risc specific – vârstă, sex sau antecedente medicale de coagulare a sângelui – în aceste evenimente foarte rare”, subliniază EMA.

Citeşte şi Germania a suspendat vaccinările cu AstraZeneca la persoanele sub 60 de ani. Peste 30 de cazuri de cheaguri de sânge raportate după vaccinarea cu acest ser

Agenţia europeană de reglementare a medicamentelor, cu sediul la Amsterdam, îşi reiterează astfel poziţia pe care a prezentat-o la 18 martie, potrivit căreia ”beneficiile (vaccinului) AstraZeneca(-Oxford) în prevenţia covid-19 şi riscul de spitalizare şi deces, depăşesc riscurile unor efecte secundare”.

Agenţia îndeamnă persoanele vaccinate să fie conştiente de această evetualitate rară şi să consulte imediat un medic, în cazul unor siptome care amintesc de cele prezentate în prospect.

Mai multe ţări, între care Franţa, Germannia, Canada şi Spania, de exemplu, au restrâns folosirea vaccinului AstraZeneca-Oxford în cadrul campaniei lor de vaccinare împotriva covid-19.