Zeci de conturi ale Ministerului de Externe au fost vizate de un atac informatic. Atacul a fost de tipul celui din SUA

Zeci de conturi de e-mail ale Ministerului de Externe ceh au fost ținta unui atac al hackerilor similar celui care a vizat rețeaua informatică a Partidului Democrat din SUA, a anunțat marți șeful diplomației de la Praga, Lubomir Zaoralek, citat de Reuters.

31 ian. 2017, 14:38
Zeci de conturi ale Ministerului de Externe au fost vizate de un atac informatic. Atacul a fost de tipul celui din SUA

Lubomir Zaoralek a spus că experții i-au transmis că atacul este probabil să fi fost realizat de o altă țară. El a adăugat că nicio informație confidențială din Ministerul de Externe ceh nu a fost compromisă în acest atac informatic.

Anterior, site-ul de știri www.neovlivni.cz, care cita o sursă anonimă din serviciile de securitate, a anunțat că unele conturi de e-mail ale MAE ceh fuseseră atacate de pirați informatici.

La finalul lunii iulie 2016, Reuters a relatat că rețeaua de calculatoare folosită de echipa de campanie a candidatei democrate la Casa Albă, Hillary Clinton, a fost piratată în cadrul unui atac cibernetic mai amplu asupra organizațiilor politice ale Partidului Democrat.

Acest nou atac a venit după informațiile privind alte două acte de piraterie, unul asupra Convenției Naționale Democrate (DNC) și unul asupra Comitetului însărcinat cu strângerea de fonduri pentru aleșii din Camera Reprezentanților (DCCC).

Hackeri, despre care oficiali ai serviciilor secrete americane au ajuns la concluzia că sunt ruși, au obținut acces la întreaga rețea a Comitetului Partidului Democrat însărcinat cu strângerea de fonduri pentru aleșii din Congres (DCCC), au declarat surse apropiate de acest dosar, detaliind pentru Reuters amploarea atacurilor pentru prima dată.

Citeşte şi Care este cea mai folosită parolă din lume. E extrem de uşor de ghicit

Cu trei zile înaintea deschiderii Convenției Democrate, site-ul de dezvăluiri WikiLeaks a publicat la 22 iulie 2016 aproape 20.000 de mesaje piratate din conturile a șapte responsabili ai partidului. Aceste e-mailuri arătau în special neîncrederea și disprețul unor responsabili democrați față de Bernie Sanders, fost rival al lui Hillary Clinton în alegerile primare democrate.

Pe baza analizei programelor informatice de tip ‘malware’ și a altor aspecte ale atacului asupra Convenției Naționale Democrate (DNC), Moscova a fost suspectată de către oficiali americani, precum și de către experți în securitate cibernetică de faptul că a încercat să influențeze campania electorală din SUA în favoarea republicanului Donald Trump — devenit între timp președinte al SUA — prin orchestrarea acestei scurgeri de e-mailuri care au pus Partidul Democrat într-o situație stânjenitoare.