Zeci de mii de cutii de Panadol Baby cu un colorant, azorubină – E 122, interzis în alte state europene, vândute în România

Colorantul E122 este permis în România, dar interzis în mai multe ţări, precum Austria, Suedia sau Norvegia. Azorubina poate provoca alergii, bronhospasm sau poate exacerba astmul.

20 oct. 2022, 15:29
Zeci de mii de cutii de Panadol Baby cu un colorant, azorubină – E 122, interzis în alte state europene, vândute în România

Gigantul farma GSK a vândut în România zeci de mii de cutii de Panadol Baby 120 mg/5ml (paracetamol pentru copii), o suspensie care este administrată sugarilor şi copiilor pentru ameliorarea durerii şi scăderea febrei, care conţinea colorantul numit azorubină – E122, interzis în mai multe state europene, dar acceptat în România, scrie ZF.

Recent, compania a lansat pentru piaţa din România o nouă formulă, sub un nou ambalaj, Panadol Baby 24 mg/ml fără azorubină – E 122, însă în unele farmacii încă se mai găseşte versiunea cu E122, care se poate vinde până la epuizarea stocurilor.

Citeşte şi: Vaccinul antigripal, la mare căutare anul acesta. Medicii de familie asaltaţi de cereri

Într-un răspuns pentru ZF, producătorul a explicat că toate produsele comercializate respectă standarde foarte stricte de calitate şi siguranţă, dar nu a explicat care sunt motivele care au dus la eliminarea E 122 din compoziţia produsului.

Citeşte şi: Ciucă a cerut Ministerului Sănătăţii să prezinte o situaţie privind infecţiile nosocomiale din spitale după decesele de la Târgu Mureş şi Cluj-Napoca

Panadol este comercializat în Anglia, Grecia, Cehia şi alte state, dar la ingrediente nu apare E122 în niciunul din prospectele studiate de ZF online la aceste produse.