Vaccinul antigripal, la mare căutare anul acesta. Medicii de familie asaltaţi de cereri

Campania de vaccinare antigripă are mare succes anul acesta. Mult mai mulţi români s-au vaccinat în această toamnă faţă de anii trecuţi. Mulți medici de familie au epuizat deja dozele de vaccin antigripal repartizate și speră să primească noi tranșe.

18 oct. 2022, 09:38
Vaccinul antigripal, la mare căutare anul acesta. Medicii de familie asaltaţi de cereri

Vaccinul antigripal este la mare căutare anul acesta. Mulți medici de familie au epuizat deja dozele de vaccin antigripal repartizate și speră să primească noi tranșe.

Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal, pentru sezonul 2022 – 2023. Beneficiarii campaniei de vaccinare antigripale de la Ministerul Sănătăţii sunt pacienţii cu afecţiuni cronice, persoanele cu vârste peste 65 de ani, gravidele, copiii şi bătrânii din centrele de ocrotire şi personalul medical sau de îngrijire din aceste centre.

Citeşte şi: Val de pneumonii neobişnuite la copii. Secţia boli respiratorii de la Spitalul Gomoiu este plină

INSP a transmis vineri că, în săptămâna 03.10.2022 – 09.10.2022, la nivel national, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute  – gripa clinica, IACRS şi pneumonii – a fost de 59.564, comparativ cu 47.900 înregistrate în perioada similară din 2021.

În acelaşi interval  au fost raportate la nivel naţional 98 de cazuri de gripă clinică comparativ cu 29 cazuri în aceeaăi perioadă a anului trecut.

”Nu s-au raportat cazuri confirmate de gripă”, precizează INSP.

De asemenea., până la data de 09.10.2022 au fost vaccinate antigripal 401.785 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.

Pe lângă cele 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal, ar putea fi achiziţionate şi altele dacă va fi cerere, a mai anunţat Ministerul Sănătăţii.

„Este un acord-cadru care ne permite să continuăm cu achiziţia. (…) Categorii eligibile – pacienţii cu afecţiuni cronice, persoanele peste 65 de ani, gravidele, copiii şi bătrânii din centrele de ocrotire şi personalul medical sau de îngrijire care lucrează în aceste centre sunt beneficiarii vaccinării. Anul trecut, până la sfârşitul campaniei, dintre cele 2,5 milioane de doze au fost folosite 1,5 milioane. Aceasta este motivul pentru care ne-am oprit la această cantitate în sezonul 2022 – 2023. Ea este flexibilă şi poate fi suplimentată”, a anunţat ministrul Sănătăţii.

Citeşte şi: Vaccinare antigripală în farmacii, în România. Rafila: Am avut discuţii cu universităţile de medicină şi farmacie, să poată să existe posibilitatea unei instruiri

Românii care nu se încadrează în grupele de risc, dar vor să se vaccineze antigripal au posibilitatea să cumpere vaccin antigripal din farmacii. De exemplu, o doză de vaccin VaxigripTetra suspensie injectabilă de la Sanofi costă 53 de lei la Farmacia Tei în Bucureşti. Vaccinul poate fi administrat la medicul de familie.