Ioana Mihăilă, avertisment despre noua tulpină COVID şi valul patru al pandemiei. „Ne uităm cu destul de mare îngrijorare la cum cresc incidenţele în Marea Britanie şi în Germania”

Ministrul Sănătăţii a declarat, sâmbătă, că trebuie să continue campania de vaccinare deoarece nu am scăpat de pericolul reprezentat de COVID-19.

19 iun. 2021, 17:05
Ioana Mihăilă, avertisment despre noua tulpină COVID şi valul patru al pandemiei. „Ne uităm cu destul de mare îngrijorare la cum cresc incidenţele în Marea Britanie şi în Germania”

Ioana Mihăilă a mărturisit că experţii se uită cu „mare îngrijorare” la creşterea numărului de infecţii în Marea Britanie şi Germania din cauza tulpinii Delta.

„Ne dorim, evident, să creştem rata de imunizare şi procesul celor vaccinaţi, mai ales în contextul actual în care vedem că în anumite ţări tulpina Delta este cu o răspândire destul de mare. Practic, ne uităm cu destul de mare îngrijorare la ce se întâmplă şi la cum cresc incidenţele în Marea Britanie şi în Germania, incidenţe care cresc pe baza infectărilor cu tulpină Delta”, a declarat, la Sibiu, Ioana Mihăilă, conform News.ro.

Ministrul Sănătăţii a transmis că vaccinarea trebuie să continue deoarece este singura soluţie.

„Cumva, aş vrea să transmitem împreună acest mesaj, că vaccinarea este cea care ne protejează şi că încă nu am scăpat de pericol şi că vaccinurile sunt disponibile, centrele de vaccinare sunt deschise, caravanele mobile sunt active, medicii de familie vaccinează şi este singura cale prin care putem să ne păzim de un val la fel de intens ca şi cel prin care am trecut”, a mai afirmat Ioana Mihăilă.

Citeşte şi: Un val de cancer ar putea lovi Europa. Avertismentul experţilor: „Rezultatul e o bombă cu ceas”

De asemenea, ministrul Sănătăţii a explicat că, din estimările realizate de asociaţiile europene, „durata până la care tulpina Delta şi rata de infectivitate a acesteia vor avea consecinţe nu este una foarte lungă.

„Este vorba probabil de mai multe săptămâni sau mai puţine luni până când şi la noi tulpina delta va deveni predominantă”, a adăugat Ioana Mihăilă, conform News.ro.

Ioana Mihăilă, despre apariţia valului patru al pandemiei în România. „Va apărea mai repede de luna septembrie”

Ioana Mihăilă a evitat să estimeze în cât timp tulpina Delta va deveni predominantă în România.

„Aşa cum vedem că se întâmplă în alte ţări, acolo unde există un procent mare de vaccinaţi cu două doze, cum este Israelul, incidenţa este ţinută sub control în continuare. Mesajul pe care cred că trebuie să îl transmitem împreună este că avem şanse mari să trecem cu bine prin săptămânile şi lunile ce urmează dacă ne vaccinăm”, a afirmat Ioana Mihăilă.

„Aşa cum am spus, noi suntem pregătiţi pentru oricare dintre posibilităţi. Am pregătit spitalele şi fluxurile din spitale tocmai pentru a face faţă la o recrudescenţă a cazurilor de COVID. Suntem pregătiţi indiferent dacă această creştere va apărea sau nu, sau dacă ea va apărea mai devreme sau mai târziu”, a adăugat ea.

Varianta indiană a COVID se află deja în România

Varianta Delta a Covid-19 a fost identificată prima oară în India şi devine dominantă la nivel global. Avertismentul a fost lansat vineri directorul ştiinţific al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Soumya Swaminathan.

La rândul său, epidemiologul Octavian Jurma afirmă că tulpina Delta (indiană) a coronavirusului se află deja în circulaţie comunitară în România şi în creştere exponenţială chiar dacă tulpina Alpha (britanică) se află în scădere accelerată. „La rata curentă de creştere tulpina Delta (indiană) va câştiga competiţia cu varianta Gamma (braziliană) şi va deveni dominată cel târziu în luna septembrie, dar mai probabil la finalul lunii august”, consideră el.

Citeşte şi: Octavian Jurma avertizează că tulpina Delta se află deja în circulaţie comunitară în România: „Va deveni dominantă cel târziu în septembrie”