Zeci de mii de lei, FURATE de la posesorii de carduri prin BANCOMATE. Vezi UNDE şi CUM ACŢIONEAZĂ hoţii

Poliţiştii au confiscat 80 de laptopuri, 50 de hard-diskuri şi 150 de telefoane mobile au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, la cele 112 percheziţii efectuate miercuri la locuinţele mai multor persoane bănuite de skimming, retrageri frauduloase de la bancomate şi acces fără drept la sisteme informatice, fapte comise pe teritoriul mai multor state din Europa şi Asia.

17 iul. 2014, 12:40
Zeci de mii de lei, FURATE de la posesorii de carduri prin BANCOMATE. Vezi UNDE şi CUM ACŢIONEAZĂ hoţii

Potrivit datelor centralizate de poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate şi procurorii D.I.I.C.O.T., au mai fost ridicate dispozitive de skimming, precum şi dispozitive folosite pentru confecţionarea acestora, 50.000 de lei, 20.000 de euro şi formulare de transfer monetar, informează Agerpres.

Citeşte şi Percheziţii de amploare în Craiova, Bucureşti şi Paris la grupări infracţionale care furau date bancare

De asemenea, 60 de persoane au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T.-S.T. Craiova pentru audieri şi dispunerea măsurilor legale. Şase persoane au fost reţinute pentru 24 de ore. De asemenea, a fost solicitată arestarea în lipsă pentru alte şapte persoane.

Poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate şi procurorii D.I.I.C.O.T. continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: constituire a unui grup infracţional organizat, spălare de bani, acces ilegal la un sistem informatic, operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, falsificare de instrumente de plată electronică, punerea în circulaţie de valori falsificate, deţinerea de instrumente în vederea falsificării de valori, efectuarea de operaţiuni, fără drept, cu produse susceptibile a avea efecte psihoactive.

Poliţiştii B.C.C.O. Craiova şi procurorii D.I.I.C.O.T .- S.T. Craiova, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul D.C.C.O. – S.C.C.I, S.C.C.O. Gorj, S.C.C.O. Olt, S.C.C.O. Mehedinţi, B.C.C.O. Bucureşti, B.C.C.O. Piteşti, B.C.C.O. Timişoara, I.P.J. Dolj, S.R.P.T. Craiova, împreună cu doi reprezentanţi Europol au efectuat miercuri o acţiune pentru destructurarea unei grupări infracţionale specializată în infracţiuni informatice.

Citeşte şi Inventivitate de infractori români: Falsificau carduri şi îngropau banii obţinuţi în BĂLEGAR

Au fost efectuate 112 percheziţii domiciliare, în judeţele Dolj şi Timişoara, precum şi în municipiul Bucureşti, la locuinţele membrilor unui grup infracţional organizat, specializat în activităţi infracţionale de tip skimming şi accesarea, fără drept, a unor sisteme informatice.

De asemenea, cu sprijinul autorităţilor judiciare franceze, au fost efectuate simultan percheziţii şi în Franţa, unde unii dintre membrii grupării ar fi desfăşurat acţiuni de skimming, în aria metropolitană Paris.

Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că, începând din anul 2012, membrii grupului infracţional organizat ar fi săvârşit infracţiuni de skimming şi retrageri frauduloase de bani de la bancomate din Franţa, Marea Britanie, Coreea de Sud, Germania, Austria, Belgia şi Norvegia, sumele fiind apoi transferate în România.

Totodată, membrii grupului infracţional organizat sunt bănuiţi că ar fi instalat fraudulos programe informatice (malware) în sistemele informatice folosite de diferite agenţii de transferuri monetare din Marea Britanie, Germania, Austria, Belgia, Norvegia, introducând astfel date nereale în sistemele informatice. Prin această activitate infracţională, cei în cauză ar fi obţinut venituri ilicite de peste 800.000 de dolari.

Unul dintre membrii grupului este bănuit că şi-ar fi constituit în paralel o reţea de procurare, preparare şi distribuţie de produse susceptibile a avea efecte psihoactive (ce conţin 5F-PB22, un cannabinoid sintetic, substanţă psihoactivă nouă în înţelesul Deciziei 2005/387/JAI a Consiliului Europei).

Întreaga acţiune a beneficiat de sprijinul Europol. Suportul de specialitate în cauză a fost asigurat de S.R.I. şi DIPI.La percheziţii au participat jandarmi din cadrul I.J.J. Dolj. şi Grupării Mobile de Jandarmi ,,Fraţii Buzeşti’ Craiova.