Zeci de mii de persoane au demonstrat cu ocazia Sărbătorii Naţionale a Spaniei. Susţinătorii catalani, dezavuaţi

Zeci de mii de persoane au demonstrat vineri în centrul Barcelonei, cu prilejul Sărbătorii Naţionale a Spaniei, şi şi-au exprimat respingerea faţă de liderii susţinători ai independenţei care au adus Catalonia, în urmă cu un an, în pragul secesiunii. 

12 oct. 2018, 16:05
Zeci de mii de persoane au demonstrat cu ocazia Sărbătorii Naţionale a Spaniei. Susţinătorii catalani, dezavuaţi

Purtând numeroase drapeluri spaniole şi scandând „Trăiască Spania!” şi „Trăiască regele!”, aproximativ 65.000 de manifestanţi, conform poliţiei municipale, 300.000, potrivit organizatorilor, au mers pe bulevardul Paseo de Gracia până la Plaça de Catalunya, informează Agerpres.

„Mai mult decât să afirmăm sentimentul nostru de apartenenţă la Spania, am venit să cerem unitatea. Unitatea Spaniei şi a societăţii catalane, care este tot mai divizată „, a declarat pentru AFP Cristian Rodrgueguez, un student în vârstă de 21 de ani.

Cei aproximativ 7,5 milioane de locuitori ai acestei regiuni sunt împărţiţi în mod aproximativ egal între susţinători şi contestatari ai independenţei.

Tăcuţi în ultimii ani în comparaţie cu susţinătorii independenţei, partizanii rămânerii în Spania s-au mobilizat după organizarea de către guvernul regional al liderului Carles Puigdemont a unui referendum ilegal asupra independenţei pe 1 octombrie 2017, şi proclamarea, la 27 octombrie a unei republici independente efemere, informează Agerpres.

Citeşte şi Coaliţia separatistă din Catalonia este în minoritate. Tensiuni între partide

Guvernul spaniol, condus atunci de conservatorul Mariano Rajoy, a plasat regiunea sub tutelă, a dizolvat parlamentul, a destituit guvernul regional şi a convocat noi alegeri în urma cărora separatiştii şi-au păstrat majoritatea în guvernul regional.

Ca şi fostul lider Carles Puigdemont, care a fugit în Belgia, unii dintre membrii guvernului regional catalan au fugit în străinătate, în timp ce alţii au fost încarceraţi.

Procesul liderilor separatişti acuzaţi de rebeliune şi care riscă până la 25 de ani de închisoare urmează să înceapă în ianuarie, informează Agerpres.

”Le cer judecătorilor care vor trebui să ia în curând decizii să nu se lase intimidaţi”, a declarat Javier Megino, vicepreşedinte al grupului care a organizat evenimentul ”Spania şi Catalanii”. ”Puigdemont în închisoare!”, au scandat manifestanţii.