Zeci de mii de persoane participă la manifestaţii pro şi contra Guvernului Orban, la Budapesta

Zeci de mii de persoane au ieşit, miercuri, pe străzile din Budapesta, în cursul a două mitinguri în favoarea şi împotriva premierului Viktor Orban, acuzat de opoziţia de stânga de tendinţe autoritariste, relatează AFP, potrivit Mediafax.

RomaniaTV.net
23 oct. 2013, 15:56
Zeci de mii de persoane participă la manifestaţii pro şi contra Guvernului Orban, la Budapesta

Cu şase luni înaintea alegerilor legislative, manifestaţiile sunt un test pentru politicienii ungari.

Susţinătorii opoziţiei s-au adunat în faţa Universităţii Politehnice din Budapesta.

„Putem învinge oamenii din Orbanland chiar dacă ei deţin controlul asupra pârghiilor puterii, asupra presei şi banilor”, a declarat Gordon Bajnai, un fost premier tehnocrat.

„Tânărul democrat care a fost Viktor Orban a devenit un despot cu părul cărunt”, a spus Attila Mesterhazy, preşedintele Partidului Socialist (MSZP), principala forţă a opoziţiei.

În paralel, la Budapesta se desfăşoară „marşul păcii”, organizat de Forumul Uniunii Civice (COF), o organizaţie nonguvernamentală apropiată Guvernului de dreapta al partidului Fidesz.

Tot miercuri, manifestări comemorative au fost organizate în Budapesta şi în alte oraşe ungare, pentru a marca aniversarea revoluţiei antisovietice din 23 octombrie 1956.

Având o majoritate de două-treimi în Parlament, partidul Fidesz, condus de Viktor Orban, a adoptat în ultimii trei ani numeroase măsuri legislative controversate în domeniul mass-media, al justiţiei şi drepturilor fundamentale, atrăgând frecvent criticile Uniunii Europene.