Zeci de mii de persoane protestează la Minsk pentru a denunţa realegerea preşedintelui Lukaşenko VIDEO

Zeci de mii de persoane protestează la Minsk, duminică, pentru a denunţa realegerea preşedintelui Alexandr Lukaşenko, care se confruntă de două săptămâni cu o mişcare uriaşă de contestare, potrivit AFP, citat de News.ro.

RomaniaTV.net
23 aug. 2020, 14:48
Zeci de mii de persoane protestează la Minsk pentru a denunţa realegerea preşedintelui Lukaşenko VIDEO

Cu drapele alb şi roşu, culorile contestării, mulţimea reunită în piaţa Independenţei şi pe străzile din jur, a reluat în cor slogane precum „Libertate!”.

Mass-media şi conturile de mesagerie Telegram apropiate de opoziţie au indicat mai mult de 100.000 de protestatari în capitală pentru a doua duminică consecutiv. 

După două săptămâni de proteste, această mare manifestaţie ar trebui să dovedească că opoziţia poate să-i impună lui Lukaşenko o luptă de durată cu scopul de a-l forţa să negocieze plecarea sa. 

Alexandr Lukaşenko a ameninţat cu represalii faţă de grevişti sub formă de concedieri sau de închiderea uzinelor. Această tactică pare să funcţioneze, numărul de participări din uzinele de stat, piloni ai sistemului economico-social din Belarus, a scăzut săptămâna aceasta. Preşedintele a spus că a înlocuit şi membrii demisionari din redacţiile de stat cu jurnalişti veniţi din Rusia.

Moscova şi-a anunţat susţinerea pentru Alexandr Lukaşenko, în ciuda relaţiilor tensionate din ultimele luni, şi a avertizat cu privire la orice fel de amestec occdental. Uniunea Europeană a anunţat că va sancţiona puterea din Belarus.


loading...