Zeci de mii de separatişti au manifestat în Ţara Bascilor

Zeci de mii de separatişti basci au manifestat sâmbătă la Bilbao, cel mai mare oraş din regiune, la două zile după ce gruparea militantă armată ETA a declarat că a abandonat violenţa.

RomaniaTV.net
23 oct. 2011, 07:33
Zeci de mii de separatişti au manifestat în Ţara Bascilor

Mulţi lideri politici basci au fost prezenţi la marşul de la Bilbao, purtând pancarte pe care scria: „Regiunea bască vrea soluţii”, o trimitere la o veche dorinţă pentru o mai mare autonomie regională. Unii manifestanţi au fost auziţi strigând că vor întoarcerea deţinuţilor ETA în închisorile din Ţara Bascilor, scrie Agerpres.

Deşi ETA, clasificată organizaţie teroristă de Spania, Statele Unite şi Uniunea Europeana, a anunţat două precedente „permanente” încetări ale focului încălcate, mulţi dintre participanţi şi observatori au considerat că de această dată, se va ţine de cuvânt. Atacurile ETA au făcut 829 de morţi în patru decenii de împuşcături şi plasări de bombe.

Acum ETA cere discuţii cu Spania şi Franţa – patria pe care ETA doreşte să o creeze ce include părţi din sud-vestul Franţei – asupra „consecinţelor” conflictului, o trimitere la o cifră estimată la 700 de deţinuţi ETA în închisori din Spania şi Franţa.