Zeci de moldoveni luptă în estul Ucrainei de partea rebelilor

Zeci de cetățeni ai Republicii Moldova luptă în regiunile separatiste din estul Ucrainei de partea rebelilor proruși, iar unii dintre cei care s-au întors din zona de conflict de pe teritoriul ucrainean ar fi fost implicați în protestele din septembrie 2015 de la Chișinău.

11 feb. 2016, 15:39
Zeci de moldoveni luptă în estul Ucrainei de partea rebelilor

O declarație în acest sens a fost făcută joi, în cadrul unei conferințe de presă, de procurorul interimar al municipiului Chișinău, Igor Popa, potrivit mass-mediei locale.

”În regiunile (din estul ucrainean) Donețk și Lugansk luptă zeci de cetățeni ai Republicii Moldova. Nu avem o statistică foarte clară, deoarece aceste date nu sunt foarte accesibile pentru partea moldovenească, dar avem cazuri când cetățeni moldoveni au fost răniți și nu excludem faptul ca unii să fi decedat în timpul acestui conflict militar”, a afirmat procurorul, citat de ziarulnațional.md.

El a adăugat că autoritățile de la Kiev au promis să ofere Procuraturii Generale de la Chișinău o listă cu numele cetățenilor moldoveni care luptă în Donbas.

În cadrul aceleiași conferințe de presă, Igor Popa a precizat că zece persoane, cu vârste cuprinse între 26 și 32 de ani, au fost arestate și sunt cercetate penal pentru activitatea de mercenar, două dintre acestea fiind deja condamnate.

Procurorul a mai indicat că unii dintre cei care au luptat în Ucraina au fost implicați în protestele care au avut loc în luna septembrie a anului trecut din fața sediului Procuraturii Generale din Chișinău.