Zeci de muncitori srilankezi concediaţi de la o firmă de confecţii, abandonaţi pe Aeroportul Otopeni. Reacţia Violetei Alexandru

Mai mulţi muncitori srilankezi concediaţi de la o fabrică de confecţii din Botoşani au fost abandonaţi pe Aeroportul Otopeni. După ce au fost în carantină instituţionalizată deoarece unul dintre ei a fost confirmat cu coronavirus, autorităţile au decis repatrierea lor. Ajunși pe aeroport cu autocare puse la dispoziție de Prefectură, ei au aflat că nu au cu ce să plece pentru că nu există niciun zbor către Sri Lanka.

25 mai 2020, 13:04
Zeci de muncitori srilankezi concediaţi de la o firmă de confecţii, abandonaţi pe Aeroportul Otopeni. Reacţia Violetei Alexandru

UPDATE. Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat, luni după-amiază, după ce a discutat cu muncitorii din Sri Lanka ajunşi din Botoşani la Bucureşti, că niciunul dintre ei nu vrea să se întoarcă acasă, ci vor să rămână să muncească şi i-au cerut să îi sprijine prin găsire unui alt angajator. Ea a spus că primele verificări au arătat „nereguli evidente” în modul în care le-au fost desfăcute contractele de muncă. „Eu vreau să îi asigur că nu închid acest caz până nu îşi găsesc un loc de muncă corespunzător şi până când nu luăm împreună o decizie”, a afirmat Alexandru.

„Niciunul dintre dânşii nu a dorit să se întoarcă în Sri Lanka, acasă, ci mi-au cerut insistent să îi sprijin prin găsirea unei alte soluţii, adică a unui alt angajator sau mai multor angajatori. Sunt dispuşi să se împartă, dacă nu voi găsi o soluţie care să îi relocheze pe toţi în acelaşi loc, sunt dispuşi să se împartă în grupe mai mici. Nu doresc să se întoarcă la firma la care au lucrat, este dreptul dânşilor”, a declarat Violeta Alexandru, după ce a discutat cu muncitorii, la hotelul unde aceştia sunt cazaţi.

Întrebată despre primele concluzii ale ITM în acest caz, Violeta Alexandru a spus că dintr-o primă verificare rezultă „nereguli evidente” în privinţa modului în care au fost desfăcute contractele de muncă.

„Este adevărat, este pe fondul absenţei lor de la serviciu, o absenţă generată de panica în care au intrat la momentul la care unii dintre dânşii au fost infectaţi cu COVID. Din păcate, nu s-a discutat cu dânşii, Direcţia de Sănătate Publică nu le-a explicat în ce condiţii pot fi carantinaţi, în ce condiţii se pot întoace la muncă. Nediscutându-se cu dânşii, nici supervizorul, de origine sri lankeză, pe care firma îl avea şi care ar fi avut datoria să le explice aceste lucruri nu a făcut-o şi ca atare intrând în panică nu s-au mai prezentat la serviciu o zi, două, trei, patru, cinci, iar angajatorul a decis desfacerea contractului de muncă”, a explicat Alexandru.

Ea a spus că nu susţine această soluţie şi rămâne să se facă verificări în continuare.

„Cert este că am vrut să ştiu şi dacă înainte de acest episod primeau salariile la timp, erau trataţi corespunzător, în cea mai mare parte da. Au existat şi comentarii legate de prelungirea programului de lucru, respectiv de îndeplinirea unor sarcini suplimentare, dar cea mai mare parte dintre cei cu care am discutat au spus că până la acest episod erau plătiţi corespunzător, erau plătiţi la timp”, a spus ministrul.

Alexandru a menţionat că echivalentul a 550 de dolari le-a fost plătit la timp, fără a li se fi reţinut din această sumă banii de cazare şi masă.

„Eu vreau să îi asigur că nu închid acest caz până nu îşi găsesc un loc de muncă corespunzător şi până când nu luăm împreună o decizie. Nu voi lua o decizie fără să mă consult cu dânşii. Vor rămâne în acest spaţiu probabil până mâine. Intenţia mea este să mă implic foarte mult în această după-amaiză pentru identificarea ofertelor şi să vin la sfârşitul zilei să discut cu dânşii, să-i las peste noapte să se gândească, să disucte între dânşii, şi mâine dimineaţă să-mi spună care dintre ofertele pe care o să le prezint este cea pe care o preferă. Repet, am închis cu dânşii discuţia legată de reîntoarcerea acasă, mi-au spus în mod explicit că nu doresc, ci că vor să continue să muncească şi am convenit că mă implic pentru găsirea unor opţiuni”, a susţinut Violeta Alexandru.

36 de muncitori srilankezi au fost îmbarcaţi, duminică, în două autocare puse la dispoziție de Prefectura Botoșani pentru a fi transferaţi la Aeroportul Otopeni, spunându-li-se că de acolo se vor îmbarca într-un avion pentru a pleca spre Sri Lanka.

„În cursul zilei de astăzi, două autocare cu 36 de cetăţeni srilankezi s-au pus în mişcare cu destinaţia Aeroport Otopeni, în vederea întoarcerii în ţara lor. Este vorba despre 35 de cetăţeni srilankezi care au ieşit din carantină şi un cetăţean srilankez externat din spital în cursul zilei de astăzi”, a anunțat duminică Centrul Judeţean de Comunicare coordonat de Prefectura Botoșani, citat de Agerpres.

Muncitorii din Sri Lanka au stat în carantină după ce au fost concediaţi de fabrica de confecţii la care lucrau, dar şi după ce unul dintre ei a fost confirmat cu coronavirus.

Odată ajunși pe Aeroportul Otopeni, muncitorii au constatat că nu pot pleca pentru că nu există niciun zbor către Sri Lanka, iar aeroportul din Colombo este închis.

Potrivit Libertatea, pe aeroport nimeni nu părea să aibă habar ce trebuie să facă într-o asemenea situație. Poliția căuta ambasada, care nu există, aeroportul s-a oferit să îi cazeze, însă doar dacă au bilete de avion, cu toate că nu au bani, nici curse spre Sri Lanka. Prefectura Botoșani i-a trimis, pur și simplu, pe aeroport, fără să anunțe pe nimeni, iar poliția încerca să îi trimită înapoi în Botoșani. Oamenii se aflau și la ora 22.00 în parcarea aeroportului.

În cele din urmă, muncitorii au fost cazați la hotelul aeroportului.

La fața locului a mers și ministrul Muncii, Violeta Alexandru, care a spus că ei vor rămâne cazați în București până când se va lămuri situația: „Până avem toate informațiile, când s-a terminat contractul dânșilor, în ce condiții se vor repatria, cine plătește pentru repatriere, vor fi cazați aici, în București”.

Citeşte şi MAE a repatriat 277 de cetăţeni români, printre care studenţi şi muncitori sezonieri din Franţa şi Marea Britanie