Zeci de soldaţi, daţi dispăruţi după o ambuscadă, la frontiera dintre Mali şi Mauritania

O patrulă a armatei din Mali, formată din 44 de soldaţi aflaţi în opt maşini, a dispărut într-o ambuscadă la 25 km de Diabaly, în zona Niono, în apropierea frontierei dintre Mali şi Mauritania, scrie Nordsudjournal.com.

RomaniaTV.net
15 iun. 2020, 13:45
Zeci de soldaţi, daţi dispăruţi după o ambuscadă, la frontiera dintre Mali şi Mauritania

Pe 14 iunie, o patrulă a armatei din Mali a fost prinsă într-o ambuscadă în regiunea Ségou, în apropierea graniței dintre Mali și Mauritania. Potrivit unei surse din interiorul serviciilor de securitate ale statului Mali, 20 de soldați aflaţi în trei vehicule au putut să se alăture taberei militare, însă alţi 44 de soldaţi, aflaţi în opt maşini, au fost daţi dispăruţi.

Atunci când atacul a avut loc, vizibilitatea era redusă, astfel că soldaţilor le-a fost aproape imposibil să prevină sau să respingă atacul„, a declarat o sursă serviciilor de securitate ale statului Mali. 

Forţele Aeriene au început căutările celor dispăruţi.

Atacul nu a fost revendicat, dar poartă amprenta grupării jihadiste Al Qaida, prezente în zonă.

Cum a debutat conflictul din Mali

Republica Mali este o fostă colonie franceză, cu o populaţie de aproximativ 16 milioane de locuitori, aproape în totalitate de credinţă islamică. Este una dintre cele mai sărace de pe glob, ţara supravieţuind aproape exclusiv în urma ajutoarelor economice trimise din Europa, America de Nord şi Australia.

Citeşte şi Despăgubiri în contul coronavirus. Danemarca oferă, în medie, peste 1.500 de dolari fiecărui cetăţean

Vreme de şase decenii, de la proclamarea independenţei, Republica Mali nu a cunoscut niciodată democraţia. Viaţa ei politică a fost dominată de dictaturi, inclusiv militare, de lovituri de stat şi de conflicte interne secesioniste. La începutul anilor 1990, sub presiunea comunităţii internaţionale, militarii malieni au cedat puterea civililor şi au început să apară primele forme politice liberale: partide, organizaţii civile, presă independentă de guvernul de la Bamako.

Totul s-a prăbuşit în haos în 2013, când trupe de gherilă ale islamiştilor radicali au declanşat un alt război civil şi au ocupat oraşul Konna. Nordul republicii a fost practic separat de autoritatea centrală şi trecut sub administrarea grupării Al Qaida. În capitala Republicii şi în alte oraşe au avut loc atentate teroriste organizate în special împotriva străinilor, dar şi în locuri aglomerate, pentru a provoca panica localnicilor. Franţa a trimis trupe pentru a salva fosta colonie de pericolul proclamării Statului Islamic. La rândul ei, ONU a înfiinţat misiunea MINUSMA, menită să apere instituţiile legale ale Republicii Mali. În ultimii cinci ani, MINUSMA a pierdut aproape 200 de combatanţi, după atacurile gherilelor islamiste.