Zeci de trenuri anulate, SUTE de minute de întârziere. Cine şi cum primeşte înapoi banii plătiţi pe bilet

Zeci de trenuri au fost anulate, iar cele aflate în circuit ajung să aibă şi sute de minute întârziere. În Gara de Nord din Bucureşti, spre exemplu, tabela sosirilor arată că trenul care vine de la Satu Mare va avea o întârziere de 455 de minute, cel puţin.

RomaniaTV.net
26 ian. 2014, 13:36
Zeci de trenuri anulate, SUTE de minute de întârziere. Cine şi cum primeşte înapoi banii plătiţi pe bilet

Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a explicat, însă, că numărul mare de trenuri anulate se datorează faptului că CFR Călători a primit dispoziţie expresă de a lua toate măsurile pentru a preîntâmpina înzăpezirea trenurilor în cursă.

Situaţia traficului rutier – UPDATE ora 20:00

Companiile feroviare informează că circulaţia la nivel naţional se desfăşoară în condiţii grele de iarnă. 

Trenul IR 1571, Bucuresti – Galati, este oprit în gara Buzău din cauza avertizării Cod Roşu. Pasagerii primesc ceai, iar temperatura din tren este menţinută la un nivel de confort termic.

CFR Călători a suplimentat capacitatea de transport pe ruta Constanţa – Bucureşti în contextul în care legăturile rutiere sunt închise.

Din cauza condiţiilor meteo dificile o serie de trenuri sunt anulate, iar altele sunt tractate cu locomotive Diesel şi circulă cu limitare de viteză, inregistrându-se intârzieri:

Situaţia detaliată AICI

Din acest motiv pasagerii sunt rugaţi ca, înainte de călătorie, să se informeze despre condiţiile meteo şi să apeleze telefonic Gara CFR din localitatea de plecare pentru informaţii actualizate despre mersul trenului cu care intenţionează să călătorească.

Lista cu numerele de telefon de la staţiile CFR, AICI

Companiile feroviare ţin legătura operativ şi centralizat astfel încât personalul de serviciu din trenurile aflate în parcurs si cel din gări să colaboreze în luarea celor mai potrivite măsuri pentru prevenirea situaţiilor neplăcute pentru călători. Pe perioada sta?ionării trenurilor se depun toate eforturile pentru a fi asigurată căldura în garnituri.  Cei care doresc  să renunţe la călătorie au posibilitatea de a primi* contravaloarea biletelor pentru traseul neefectuat.

Personalul feroviar este la dispoziţia pasagerilor oferindu-le asistenţă în gări şi la bordul trenurilor.

În aceste condiţii speciale de trafic dificil, în care vremea continuă să fie nefavorabilă îngreunând intervenţia echipelor feroviare, pentru trenurile aflate în staţionare s-au luat măsuri în vederea asigurării alimentării cu energie electrică pentru a fi menţinută căldura în trenuri şi posibilitatea de acces în sălile de aşteptare din gări. Personalul feroviar este la dispoziţia pasagerilor oferindu-le asistenţa în gări şi la bordul trenurilor. De asemenea, cei care doresc să renunţe la călătorie au posibilitatea de a primi înapoi contravaloarea biletelor pentru traseul neefectuat.

În vederea facilitării accesului echipelor de intervenţie feroviară şi a utilajelor pentru deszăpezire, pe 26 ianuarie 2014, a fost redus numărul garniturilor pe anumite tronsoane feroviare din zonele afectate pentru a se evita blocarea în parcurs, fiind menţinut în grafic un număr de trenuri adaptat condiţiilor meteo nevaforabile.

Pasagerii sunt rugaţi ca, înainte de călătorie, să se informeze despre condiţiile meteo şi să apeleze telefonic Gara CFR din localitatea de plecare pentru informații actualizate despre mersul trenului cu care intenționează să călătorească.Numerele de telefon de la statiile CFR, la care pasagerii pot cere informatii, sunt publicate pe www.cfrcalatori.ro la sectiunea Info Utile/Informatii Telefonice.

Pentru a reduce gradul de perturbare a circulației feroviare este monitorizează permanent circulația pe rutele afectate de ninsoare și se iau măsuri pentru a asigura necesarul de locomotive Diesel pentru remorcare. Pe perioada staționării trenurilor, se depun toate eforturile pentru a asigura încălzirea corespunzătoare a acestora.

Prioritatea celor doua companii feroviare, CNCF CFR SA şi CFR Călători, este ca transportul pasagerilor să se desfăsoare conform procedurilor specifice privind siguranţa si securitatea pasagerilor şi a circulatiei în condiţii de iarnă.

Cum îţi primeşti banii înapoi pe bilet

Pasagerii care au achiziţionat bilete la trenurile anulate, vor fi redirecţionaţi către trenurile aflate în circulaţie conform graficului.

Solicitările de restituire a contravalorii biletelor pentru perioada 24 – 27 ianuarie se vor derula astfel:

– se va restitui întreaga contravaloare a biletelor la solicitarea pasagerilor (pentru parcursul neefecutat) la trenurile care înregistrează întârzieri;

– în situaţia în care apar modificări în circulaţia trenurilor la care pasagerii au bilete valabile, se pot efectua călătorii la alte trenuri sau pe alte rute fără plata diferenţelor tarifare. De asemenea în situaţia anulării unui tren, pasagerii vor fi redirecţionaţi către alte trenuri care au aceleaşi destinaţii.

– în trenuri se pot cumpăra bilete la tariful de la casele de bilete, în situaţia în care pasagerii nu au timp să-şi cumpere din cauza modificărilor de circulaţie.

Companiile feroviare ţin legătura operativ şi centralizat astfel încât personalul de serviciu din trenurile aflate în parcurs si cel din gări să colaboreze în luarea celor mai potrivite măsuri pentru prevenirea situaţiilor neplăcute pentru călători.