Zeci de zboruri Ryanair către și dinspre Spania au fost anulate din cauza grevei însoțitorilor de bord

Dacă până acum, pe perioada pandemiei, oamenii au fost nevoiți să suporte restricții de călătorie din cauza Covid, acum aviația trece prin noi provocări, și anume lipsa de personal.

01 iul. 2022, 08:17
Zeci de zboruri Ryanair către și dinspre Spania au fost anulate din cauza grevei însoțitorilor de bord

Greva însoțitorilor de bord continuă să afecteze cursele pasagerilor. Joi, aproximativ 50 de zboruri Ryanair către și dinspre Spania au fost anulate. E a patra zi de grevă a angajaților companiei în plin sezon turistic.

Joi, până la ora 20.00, 54 de zboruri au fost anulate către sau din Spania, iar peste 300 de zboruri au fost întârziate, conform sindicatului USO.

Cauza anulărilor o reprezintă „lipsa de informaţii privind serviciul minim organizat de companie”. Acesta din urmă nu reunise echipaje complete.

Prin această grevă, cei 1.900 însoțitori de bord cer condiții de muncă mai bune. Mișcarea a început la finalul săptămânii trecute și ar putea să dureze până pe 2 iulie. Până acum, între 24 – 26 iunie au fost anulate 129 de zboruri în Spania.

Ryanair susţine că este compania care transportă cei mai mulţi pasageri pe piaţa spaniolă, deservind „peste 650 de rute” pe cele 27 de aeroporturi în care operează în ţară.

Problemele la companiile aeriene au început să apară încă din luna mai. Blue Air, spre exemplu, a anulat sute de zboruri în luna mai, iar turiștii au rămas cu planurile în aer. Iar compania aeriană a anunțat că multe zboruri vor fi amânate până în luna octombrie.

Potrivit regulamentului Comisiei Europene, orice pasager căruia i s-a anulat zborul are dreptul să își recupereze integral banii pe biletul de avion, fară să fie forțat să accepte vouchere sau reprogramări.

De asemenea, cei care se trezesc cu zborul anulat sau reprogramat cu maximum 14 zile înainte de călătorie, pot fi primi până la 600 de euro despăgubire, în funcție de distanța zborului.

Dacă problema nu se rezolvă direct cu firma de la care ati cumpărat biletele de avion, puteţi face plângere la Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor, dar și la Centrul European al Consumatorilor.

Mai mult, companiile aeriene au scumpit biletele de avion, ca urmare a cererii de bilete de avion în creştere şi a scumpirii combustibilului.