Zeci persoane care făceau parte din cea mai mare reţea de falsficatori de euro din România, REŢINUŢI

22 de suspecţi au fost reţinuţi, în noaptea de joi spre vineri, în cazul falsificatorilor de euro. Alţi şapte au fost puşi în libertate sub control judiciar. Reţeaua este acuzată că a umplut vestul ţării cu sute de mii de euro falşi, tipăriţi de mafia italiană.

17 apr. 2015, 07:06
Zeci persoane care făceau parte din cea mai mare reţea de falsficatori de euro din România, REŢINUŢI

După 12 ore de audieri, procurorii DIICOT au decis reţinerea pentru 24 de ore a 22 de persoane acuzate că au plasat valută falsă pe piaţa din vestul ţării. Toate persoanele urmează să fie aduse în faţa instanţei de la Tribunalul Timiş cu propunere de arestare preventivă, potrivit România TV. Alte şapte persoane au fost eliberate sub control judiciar.

Procurorii  DIICOT – Serviciul Teritorial Timişoara, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate, au efectuat, joi, 46 de percheziţii domiciliare în judeţul Timiş, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în punere în circulaţie de valori falsificate.

Din noiembrie 2014 şi până în prezent, în judeţul Timiş, grupul infracţional a acţionat cu scopul comiterii de infracţiuni din sfera falsificării de monedă, fiind descoperite bancnote de 50 de euro contrafăcute.

Membrii grupării au distribuit sute de mii de bancnote falsificate unor persoane de încredere care au aderat la grupul infracţional şi care, la rândul lor, le-au pus în circulaţie în mod direct ori prin intermediul unor ”săgeţi”.

Modul de operare a constat în iniţierea unor relaţii comerciale de mică amploare, care le-a permis plata  în numerar cu bancnotele falsificate în diferite modalităţi, precum diferite achiziţii de produse de la persoane fizice, care au postat anunţuri pe site-uri de profil, în special telefoane mobile şi autoturisme, schimburi valutare către persoane fizice care erau atrase de cursul avantajos leu/euro propus de către suspecţi sau plăţi către taximetrişti pentru cursele efectuate.

Potrivit DIICOT, din investigaţiile făcute a rezultat că bancnotele falsificate au fost obţinute de către o parte dintre membrii grupării pe o filieră de contrafacere a bancnotelor, cu conexiuni în Italia.

Surse judiciare au declarat că bancnotele falsificate ar fi fost procurate din Oradea, judeţul Bihor, unde, anul trecut, a fost descoperită o fabrică de bani falşi.

Conform surselor citate, DIICOT Timişoara a folosit în această operaţiune mai mulţi ofiţeri sub acoperire, care au cumpărat bancnote false de la membrii grupării. În unele cazuri, o bancnotă de 50 de euro era cumpărată chiar şi cu 25 de lei.

În septembrie 2014, procurorii DIICOT au descoperit o fabrică de bani falşi la Oradea, judeţul Bihor, şi au ridicat mai multe persoane care ar fi făcut parte dintr-un clan mafiot din Napoli, fiind confiscaţi 13 milioane de euro, în urma mai multor percheziţii. De asemenea, la groapa de gunoi, la banda de sortare a deşeurilor au fost găsite atunci aproximativ 55.000 de bancnote contrafăcute din cupiura de 50 euro, iar într-un alt loc au fost găsite bancnote false rupte sau arse.

Anchetatorii au audiat în acest caz peste 20 de persoane, suspecţi şi martori, trei dintre aceştia, doi cetăţeni italieni şi o femeie din Bucureşti, fiind reţinuţi. Două zile mai târziu, cei trei au fost arestaţi preventiv, pentru aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, falsificare de monedă şi deţinere de instrumente în vederea falsificării. Unul dintre italienii arestaţi deţine o fabrică de încalţăminte la Oradea, iar celalălt este proprietarul tipografiei la care erau falsificaţi banii.