Şeful CCR: „Constituţia NU spune că alegerile se fac într-un tur sau două, spune că trebuie să fie libere”

Şeful CCR, Augustin Zegrean, a declarat, miercuri, că Legea Fundamentală nu spune că alegerile pentru primării trebuie organizate într-un tur sau două. Declaraţia preşedintelui CCR vine în contextul în care PNL a solicitat Guvernului schimbarea legii electorale, astfel încât primarii să fie aleşi din două tururi de scrutin, în ciuda unei prevederi a Comisiei de la Veneţia, preluată de Curtea Constituţională, care spune că legile electorale nu pot fi modificate cu mai puţin de 12 luni înainte de alegeri.

20 ian. 2016, 09:12
Şeful CCR: „Constituţia NU spune că alegerile se fac într-un tur sau două, spune că trebuie să fie libere”

Guvernul Cioloş a refuzat să schimbe legea prin ordonanţă de urgenţă, aşa cum a cerut PNL, invocând lipsa de legitimitate politică. Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, precizează însă că nu ar fi o problemă de constituţionalitate, iar deciziile precedente ale Curţii nu se referă neaparat la momentul modificării legii, ci la efectele acesteia.

„Un tur, două tururi sau 10 tururi este o opţiune politică. Constituţia nu spune că alegerile se fac într-un tur sau două. Constituţia spune că alegerile trebuie să fie libere, periodice şi corecte. De aici încolo este la atitudinea politicienilor să stabilească. (…) Cine poate stabili dacă cu şase luni e democratic şi cu cinci luni înainte nu e democratic? Comisia de la Veneţia a spus printr-o recomandare că nu e bine ca legea electorală să se modifice cu un termen mai scurt de un an înaintea alegerilor şi noi am preluat acest lucru în decizii. (…) Am dat o decizie cu nişte ani în urmă, în care am spus ce înseamnă afectare, ce înseamnă că poate sau nu afecta drepturile fundamentale sau electorale”, a declarat Zegrean.

Premierul Dacian Cioloș a afirmat marți, referindu-se la solicitarea PNL privind adoptarea unei ordonanțe de urgență pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin, că nu este democratic ca o lege adoptată de Parlament să fie modificată de Guvern prin OUG.

„Este o decizie politică, mai ales că este vorba de alegeri. Este o lege pe care Parlamentul a votat-o. (…) Eu, în Guvernul pe care îl conduc — este un Guvern independent—, care nu este implicat politic, și nu cred că este democratic să modifice un Guvern prin OUG o lege politică”, a spus Cioloș, la Palatul Parlamentului.

Citeşte şi: Florin Iordache: Cererea PNL privind alegeri locale în două tururi, neconstituţională. Nu ar ajuta pe cineva acum

Biroul Politic Național al PNL a decis luni să-i înainteze premierului o propunere în sensul aprobării printr-o ordonanță de urgență a prevederii privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, a anunțat copreședintele liberalilor Alina Gorghiu.