Zelenski a vizitat Herson, orașul din sudul Ucrainei eliberat de sub ocupaţia forţelor ruse: „Suntem gata pentru pace!”

Volodimir Zelenski simte că victoria se apropie în războiul cu Rusia. Preşedintele ucrainean a vizitat astăzi oraşul sudic Herson, eliberat de sub ocupaţia forţelor ruse.

14 nov. 2022, 12:19

Volodimir Zelenski a vizitat luni orașul Herson, proaspăt recucerit de armata ucraineană și a spus că armata lui Putin a lăsat în Herson aceleaşi atrocităţi ca în alte regiuni. Vizita în Herson vine după ce preşedintele ucrainean a afirmat, duminică, într-un nou discurs, că simte că victoria se apropie în războiul cu Rusia.

Președintele ucrainean s-a adresat trupelor ucrainene din Herson, regiune pe care rușii au ocupat-o încă de la începutul războiului.

Citiți și: Zelenski, despre infrastructura critică din Herson: Ocupanții au distrus tot – comunicaţii, apă, căldură, electricitate 

„Mergem înainte” şi „suntem gata pentru pace, pace pentru întreaga noastră ţară”, a președintele Ucrainei, care a mulţumit NATO şi tuturor ţărilor care au susţinut Ucraina.

„S-au găsit cadavrele celor ucişi: cele ale unor civili şi ale unor militari. În regiunea Herson, armata rusă a lăsat în urmă aceleaşi atrocităţi ca şi în alte regiuni ale ţării noastre, unde a putut să intre”, a declarat Zelenski.

Înainte de a fugi din Herson forţele ruseşti au distrus infrastructura critică din oraşul Herson – comunicaţii, apă, căldură, electricitate.

Autoritățile ucrainene din Herson au introdus starea de asediu și au limitat intrările și ieșirile în orașul proaspăt eliberat.

De asemenea, președintele ucrainean a anunţat joi seara că au fost înregistrate 400 de „crime de război”comise de Rusia în timpul ocupației lor de opt luni.

Volodimir Zelenski a anunțat că rupele ucrainene au preluat controlul asupra a peste 60 de localităţi din regiunea Herson şi că desfăşoară „măsuri de stabilizare” în oraş, dar a avertizat că soldații ruși au lăsat în urmă „mii de bombe şi muniţii neexplodate”.

Locuitorii din zonele fost ocupate ale regiunii Herson au descris ucideri și răpiri de civili, potrivit reuters.com

Totodată, ministrul de Externe al Ucrainei i-a îndemnat pe soldații ruși care se mai află la fața locului „să se predea imediat”.

Citiți și: Volodimir Zelenski, prima reacție după plecarea rușilor din Herson: „Este o zi istorică. Eliminăm deja simbolurile rusești!”