Zelenski, despre infrastructura critică din Herson: Ocupanții au distrus tot – comunicaţii, apă, căldură, electricitate

Ruşii s-au retras zilele trecute din regiunea autonomă Herson, pe care au ocupat-o încă de la începutul războiului. Autoritățile ucrainene din Herson au introdus starea de asediu și au limitat intrările și ieșirile în orașul proaspăt eliberat. 

12 nov. 2022, 21:47
Zelenski, despre infrastructura critică din Herson: Ocupanții au distrus tot – comunicaţii, apă, căldură, electricitate

Forţele ruseşti au distrus infrastructura critică din oraşul Herson înainte de a fugi, a declarat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, menţionând reţelele de comunicaţii şi aprovizionarea cu apă, căldură şi electricitate.

„Înainte de a fugi din Herson, ocupanţii au distrus toate elementele infrastructurii critice: comunicaţii, apă, căldură, electricitate”, a spus Zelenski într-o mesaj video.

Autoritățile din orașul Herson au introdus starea de asediu care se aplică seară și noaptea pentru a asigura siguranța locuitorilor, a declarat sâmbătă, prin intermediul unui mesaj video, șeful administrației militare regionale, Iaroslav Ianoșevici.

Război în Ucraina. Autorităţile din Kiev susţin că peste 80.000 de militari ruşi au fost ucişi
Liderul ucrainean a mai declarat că trupele ucrainene au preluat controlul asupra a peste 60 de localităţi din regiunea Herson şi că desfăşoară „măsuri de stabilizare” în oraş.

„Ruşii au acelaşi scop: să umilească oamenii cât mai mult posibil. Dar vom restabili totul, credeţi-mă. Poliţia a lansat măsuri de stabilizare. Măsuri de stabilizare sunt în curs de desfăşurare şi în Herson”, a spus Zelenski, precizând că până în prezent au fost neutralizate aproape 2.000 de mine şi obuze neexplodate.

Militarii ruşi care s-au retras din Herson n-au plecat cu mâna goală: au furat obiecte de artă

Trupele ruseşti care s-au retras din Herson au luat opere de artă de la instituţii culturale din regiune, dar şi obiecte sanitare, pe care le-au transferat în teritoriile ocupate de Rusia, a anunţat sâmbătă armata ucraineană, potrivit CNN.

„Potrivit informaţiilor noastre, ruşii au luat bunuri de la Muzeul de Artă din Herson care poartă numele (pictorului ucrainean) Oleksiy Shovkunenko. Muzeul are, de asemenea, o filială în Nova Kakhovka”, a declarat Centrul Naţional de Rezistenţă din Ucraina.

Război în Ucraina. Pod aruncat în aer de trupele ruseşti, risc de rupere a unui baraj care poate provoca o catastrofă VIDEO
Printre colecţiile din fondul muzeului se numără icoane din secolul al XVII-lea până la începutul secolului al XX-lea, artă ucraineană din a doua jumătate a secolului al XIX-lea până la începutul secolului al XX-lea şi lucrări ale unor artişti moderni, a precizat NRC.

„În total, aproape 15.000 de piese de artă au fost scoase din fondul muzeului şi din alte instituţii culturale din regiunea Herson. Dar nu numai valorile culturale au fost luate de ocupanţi. Ruşii, conform tradiţiei, au furat obiecte sanitare, inclusiv toalete şi aparate de uz casnic”, a precizat NRC.