Zelenski a vizitat soldaţii ucraineni din Bahmut şi le-a înmânat medalii: „Să întoarcem totul în Ucraina pentru copiii noştri”

Preşedintele Volodimir Zelenski a vizitat miercuri trupele ucrainene din apropierea oraşului Bahmut, aflat pe linia frontului, şi a înmânat medalii soldaţilor despre care a spus că apără eroic suveranitatea ţării lor.

22 mart. 2023, 17:33
Zelenski a vizitat soldaţii ucraineni din Bahmut şi le-a înmânat medalii: „Să întoarcem totul în Ucraina pentru copiii noştri”

Forţele ucrainene rezistă de opt luni în Bahmut, în ciuda faptului că au suferit pierderi grele într-una dintre cele mai sângeroase bătălii de la invazia Rusiei de acum 13 luni.

Imaginile video postate pe reţelele sociale îl arată pe Zelenski îmbrăcat într-un hanorac de culoare închisă şi pantaloni kaki militari înmânând premii unor soldaţi în echipament de luptă, a căror epuizare este evidentă, şi care se află în ceea ce pare a fi un depozit mare.

„Sunt onorat să mă aflu astăzi aici pentru a înmâna medalii eroilor noştri, să le strâng mâna şi să le mulţumesc pentru că au protejat suveranitatea ţării noastre”, a scris Zelenski pe aplicaţia de mesagerie Telegram. „Soarta voastră este atât de dificilă, dar atât de istorică. Să ne apărăm ţara şi să întoarcem totul în Ucraina pentru copiii noştri”, adaugă el. „Mă înclin în faţa tuturor eroilor, a camarazilor voştri apropiaţi pe care i-aţi pierdut în est şi, în general, de-a lungul acestui război”, mai spune Zelenski, potrivit Reuters.

Preşedintele ucrainean consideră „citadela Bahmut” un simbol al sfidării, care însângerează armata rusă.

Citeşte şi: Momentul în care o rachetă lovește un bloc de locuințe din Zaporojie. Imagini de coșmar din Ucraina

Amintind de luptele din Primul Război Mondial, bătălia pentru Bahmut a fost purtată din tranşee, cu lovituri necruţătoare de artilerie şi rachete, pe un câmp de luptă puternic minat, descris ca o „maşină de tocat carne” de către comandanţii din ambele tabere.

Zelenski a vizitat de mai multe ori trupele de pe front în timpul războiului. Vizita de miercuri a urmat la câteva zile după ce liderul rus Vladimir Putin a mers în oraşul Mariupol – prima sa vizită într-un teritoriu ocupat de Rusia în regiunea industrială Donbas din Ucraina de la începutul războiului şi cea mai apropiată de liniile de front.

O înregistrare video separată de miercuri îl arată pe Zelenski vizitând soldaţi răniţi care se află sub tratament. El le-a strâns mâinile soldaţilor răniţi, le-a mulţumit pentru serviciul lor şi le-a înmânat unora dintre ei medalii.

Citeşte şi: Amenințare pentru dolarul american: Vladimir Putin și Xi Jinping au semnat un acord istoric