Zelenski, anunţ aşteptat de toată lumea: „Să implicăm lumea în implementarea punctelor din formula pentru pace”

După Vladimir Putin, care a anunţat posibile discuţii, şi preşedintele Ucrainei avasează ideea unor negoiceri care să pună capăt războiului din Ucraina, însă are condiţii greu de acceptat de Kremlin.

10 dec. 2022, 08:08
Zelenski, anunţ aşteptat de toată lumea: „Să implicăm lumea în implementarea punctelor din formula pentru pace”
Zelenski nu vrea să-l vadă pe Putin. Ucraina nu va participa la summitul G20 din Indonezia dacă preşedintele rus va fi prezent

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că una dintre misiunile principale ale statului său este de a implica lumea în implementarea concretă a punctelor din formula pentru pace. ”Trebuie să repunem drapelul ucrainean în toate oraşele şi comunităţile din Ucraina, trebuie să ne asigurăm de responsabilizarea reală a statului terorist pentru acest război şi trebuie să garantăm siguranţa tuturor generaţiilor de ucraineni după sfârşitul acestui război”, subliniază el.

Putin este convins că războiul din Ucraina se va termina. „Până la urmă va trebui să se ajungă la un acord”

Zelenski a afirmat, în mesajul transmis vineri seară, că a discutat cu premierul britanic Rishi Sunak, pentru a se coordona înainte de summit-ul G7 de săptămâna viitoare.

”Situaţia de pe linia frontului rămâne foarte dificilă în zonele cheie din Donbas – Bakhmut, Soledar, Mariinka, Kreminna… De mult timp, nu a mai rămas niciun loc de trăit pe pământul acestor regiuni care să nu fie avariat de bombardamente şi foc. Ocupanţii au distrus de fapt Bakhmut, un alt oraş din Donbas pe care armata rusă l-a transformat în ruine arse”, a susţinut el.

El le-a mulţumit soldaţilor şi comandanţilor care menţin linia frontului şi resping atacurile. Zelenski a amenţionat că vineri a avut loc, la Kiev, o conferinţă care a continuat evenimentele din ţară şi din Europa în cadrul cărora se caută soluţii pentru justiţie, pentru ca Rusia să fie trasă la răspundere şi pentru a fi găsite modalităţi de eliberarea a oamenilor aflaţi în captivitate la ruşi.

Anunțul lui Putin care dă fiori întregii lumi! „Orice ţară care lansează un atac nuclear asupra Rusiei va fi ştearsă de pe faţa pământului”

El a spus că a simţit sprijin din partea organizaţiilor şi instituţiilor de drepturile omului, menţionând că speră să anunţe detalii concrete în viitorul apropiat.

De asemenea, el a afirmat că a discutat cu premierul britanic despre rezultatele vizitei Primei Doamne a Ucrainei la Londra. ”În numele ţării noastre, Olena a propus ca Regatul Unit să preia iniţiativa în chestiunea justiţiei – în crearea unui tribunal special pentru a judeca crima agresiunii Rusiei. Acesta este unul dintre punctele formulei pentru pace ucrainene şi este foarte important să văd acum în comunicarea internaţională că liderii mondiali chiar au auzit propunerile de pace ucrainene. Vă amintesc că formula de pace constă în zece puncte – de la securitate nucleară la restabilirea integrităţii teritoriale a statului nostru, de la securitatea energetică la repatrierea tuturor prizonierilor de război şi a tuturor celor deportaţi în Rusia. Aceasta este acum una dintre misiunile principale ale statului nostru – să implicăm lumea în implementarea concretă a punctelor din formula pentru pace. Trebuie să repunem drapelul ucrainean în toate oraşele şi comunităţile din Ucraina, trebuie să ne asigurăm de responsabilizarea reală a statului terorist pentru acest război şi trebuie să garantăm siguranţa tuturor generaţiilor de ucraineni după sfârşitul acestui război”, a punctat Zelenski.

El a adăugat: ”Fiecare zi de rezistenţă eroică a Forţelor noastre defensive şi a oamenilor noştri aduce mai aproape ziua când întreaga Ucraină va simţi în sfârşit victoria, victoria şi pacea. Reală, sigură”. Zelenski a spus că a prezentat viziunea Ucrainei privind paşii spre pace la Forumul Mondial TRT de la Istanbul, insistând pe siguranţa alimentară.