Zelenski cere ajutorul preşedintelui Chinei pentru a pune capăt războiului cu Rusia: „Poate influenţa din punct de vedere politic şi economic Rusia”

Ucraina caută o oportunitate de a vorbi direct cu liderul chinez Xi Jinping pentru a ajuta la încheierea războiului său cu Rusia, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski într-un interviu apărut joi în South China Morning Post.

04 aug. 2022, 10:32
Zelenski cere ajutorul preşedintelui Chinei pentru a pune capăt războiului cu Rusia: „Poate influenţa din punct de vedere politic şi economic Rusia”

Liderul ucrainean  Volodimir Zelenski îndeamnă China să îşi folosească influenţa politică şi economică uriaşă asupra Rusiei pentru a pune capăt luptei.

„Este un stat foarte puternic. Este o economie puternică. Deci poate influenţa din punct de vedere politic şi economic Rusia. Şi China este (de asemenea) membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU”, a declarat preşedintele Ucrainei.

Până a se ajunge la discuţii pentru încetarea războiului, un oficial rus a declarat miercuri că Rusia şi Ucraina au făcut schimb de prizonieri şi de soldaţi ucişi în conflict de 27 de ori de la începutul războiului, transmite joi dpa.

„Cu participarea Crucii Roşii, a fost posibil să se organizeze dialogul cu Kievul privind schimbul de prizonieri şi de soldaţi morţi. Până în prezent au fost efectuate 27 de astfel de operaţiuni”, a declarat adjunctul ministrului rus al apărării, Aleksandr Fomin, la o întâlnire cu ataşaţii militari străini, potrivit agenţiei de presă Interfax, citată de Agerpres.

Citeşte şi: SUA ia noi măsuri împotriva amantei lui Putin, Alina Kabaeva: „Ne vom asigura că sunt traşi la răspundere pentru războiul care a costat nenumărate vieţi”

Cel mai mare schimb a avut loc în iunie, când fiecare parte a schimbat 144 de prizonieri de război.

Negocierile privind schimburile de prizonieri sunt unul dintre ultimele canale diplomatice rămase între Moscova şi Kiev după întreruperea discuţiilor privind un acord de pace. Recent, au existat mai multe propuneri de utilizare a acestor canale pentru relansarea negocierilor de pace, în încercarea de a pune capăt luptelor care au început în februarie, când trupele ruse au invadat Ucraina.

Evacuarea combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol, când au fost eliberate peste 3.000 de persoane, inclusiv sute de civili, a fost convenită de asemenea prin acest canal, a spus Fomin.”Operaţiunile au avut un caracter exclusiv umanitar”, a spus el.

Cu toate acestea, bombardarea recentă a unei tabere de prizonieri de război din estul Ucrainei a dus la moartea a zeci de luptători Azov care rezistau în combinatul din Mariupol, asediat timp de câteva săptămâni înaintea capitulării în luna mai.

Moscova şi Kievul s-au învinovăţit reciproc pentru atacul asupra taberei de la Olenivka, care se află pe teritoriul revendicat de grupările separatiste.

Citeşte şi: Ungaria se ține tare în fața Bruxellesului. Orban: „Sprijinim familiile, întărirea suveranității naționale și respingem migrația ilegală!”