Zelenski cere ca Rusia să fie declarată stat-sponsor al terorismului şi ca UE să decidă un nou pachet de sancţiuni

Preşedintele Ucrainei a prezentat argumentele pentru care consideră că Rusia este o sursă de teroare si instrumentele pe care Moscova le utilizează.

13 sept. 2022, 09:49
Zelenski cere ca Rusia să fie declarată stat-sponsor al terorismului şi ca UE să decidă un nou pachet de sancţiuni

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski consideră că Rusia îşi permite să poarte în continuare războiul crud şi cinic împotriva ţării sale, pentru că răspunsul primit este insuficient şi cere ca Rusia să fie declarată stat sponsor al terorismului, precum şi un al optulea pachet de sancţiuni UE.

”De ce cea mai mare sursă de teroare din lume – Rusia – este capabilă încă să ducă acest război? Şi de ce poate purta războiul într-un mod atât de crud şi cinic? Există un singur motiv – presiunea insuficientă asupra Rusiei. Răspunsul la teroarea acestui stat este insuficient. Uitaţi-vă la ce îşi poate permite Rusia! Niciun alt terorist nu a făcut asta vreodată în istorie – atât de multe lucruri deodată”, a afirmat Zelenski.

Zelenski, anunţ în miez de noapte: „Băieţi, sunteţi nişte eroi!”. Ucraina a eliberat 6000 de km

El a prezentat argumentele pentru care consideră că Rusia este o sursă de teroare si instrumentele pe care Moscova le utilizează.

– Teroarea radiaţiilor la centrala nucleară Zaporojie. ”Prezenţa trupelor ruseşti la fabrică, provocările ruseşti constante şi bombardarea teritoriului centralei au plasat Ucraina şi toată Europa în pragul unui dezastru radioactiv”, a spus  liderul de la Kiev.

– Teroarea energiei – ”Locuitorii multor ţări din întreaga lume suferă din cauza creşterii dureroase a preţurilor la resursele energetice – la electricitate, la căldură. Rusia o face în mod deliberat. Şi în mod deliberat destabilizează piaţa gazului în Europa”, a argumentat el.

– Teroarea foametei –  ”Este o tactică foarte cinică şi complet deliberată a Rusiei. Şi este îndreptată nu doar împotriva ţărilor sărace, ci în special împotriva acelor regiuni ale lumii din care ar putea veni un nou flux de refugiaţi în Europa. Crize grave ale migranţilor în Europa – acesta este planul statului terorist”, consideră preşedintele ucrainean, amintind de iniţiativa care a dusa la deblocarea porturilor pentru exportul de cereale.

”Şi cum reacţionează lumea? Încă nu există o recunoaştere oficială a Rusiei ca stat – sponsor al terorismului. Cetăţenii statului terorist mai pot călători în Europa pentru vacanţă sau cumpărături, pot primi vize europene şi nimeni nu ştie dacă printre ei sunt torţionari sau criminali care tocmai s-au întors de pe teritoriul ocupat al Ucrainei. Până acum, propagandiştii ruşi mai pot lucra tocmai în acele ţări din Africa, Asia, America Latină, Europa, care sunt ameninţate cu cel mai mare haos din cauza crizelor de preţ şi energetice create de Rusia. Încă suntem forţaţi să cerem ajutor pentru a ne proteja cerul de rachetele ruseşti – după 200 de zile de război la scară largă!”, comentează Volodimir Zelenski.

Bombardamente intense la graniţa dintre Rusia şi Ucraina. Un post de frontieră a fost aruncat în aer VIDEO

În opinia sa Rusia trebuie desemnată stat terorist. ”Întărirea sancţiunilor – este necesar cel de-al optulea pachet de sancţiuni UE. Sporirea ajutorului acordat Ucrainei şi, mai ales, accelerarea furnizării de sisteme de apărare aeriană”, a declarat preşedintele ucrainean.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va discuta marţi cu directorul general al FMI, Kristalina Georgieva / Fondul ar putea oferi Ucrainei un ajutor de urgenţă de 1,4 miliarde de dolari

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, va discuta marţi cu directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, au declarat pentru Reuters două surse. Consiliul de administraţie al FMI a discutat un plan care ar putea oferi Ucrainei un ajutor de urgenţă de 1,4 miliarde de dolari prin intermediul instrumentului de finanţare rapidă al FMI.

Oficialii ucraineni au declarat că urmăresc un program al FMI în valoare de 15-20 de miliarde de dolari, deşi o sumă atât de mare este considerată puţin probabilă pentru a obţine aprobarea FMI.

În cadrul unei sesiuni informale de luni, Consiliul de administraţie al FMI a discutat un plan care ar putea oferi Ucrainei un ajutor de urgenţă de 1,4 miliarde de dolari prin intermediul instrumentului de finanţare rapidă al FMI.