Zelenski cere țărilor din Occident să închidă granițele pentru ruși timp de un an. „Să trăiască în propria lor lume”

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, e de părere că închiderea granițelor pentru turiștii ruși este „cea mai importantă sancțiune” fiiindcă rușii „iau pământul altcuiva”.

09 aug. 2022, 12:08
Zelenski cere țărilor din Occident să închidă granițele pentru ruși timp de un an. „Să trăiască în propria lor lume”

Zelenski spune că această soluție e bună în cazul în care Rusia continuă să anexeze mai multe teritorii ucrainene. „Să trăiască în propria lor lume până când își vor schimba filosofia”, a mai spus liderul Ucrainei.

Autorităţile numite de Moscova în regiunea ucraineană Zaporojie, parţial ocupată de armata rusă, au anunţat luni lansarea oficială a pregătirilor referendumului cu privire la alipirea acestei regiuni la Federaţia Rusă. Liderii ruși au semnalat că ar putea organiza referendumuri pentru anexarea regiunilor ucrainene ocupate din estul și sudul Ucrainei (Herson și Zaporojie) pe 11 septembrie.

Oficialii ruși au explicat că voturile respective ar legitima pretenția Rusiei asupra acelor zone, însă criticii sunt de părere că voturile ar putea fi manipulate de regimul de la Kremlin.

Mai mulți oficiali de la Casa Albă, printre care și secretarul de stat american, Antony Blinken, au spus că orice acaparare teritorială prin referendumuri „false” ar aduce „costuri suplimentare impuse Rusiei”.

Președintele Ucrainei consideră că sancțiunile impuse deja Rusiei sunt slabe în comparație cu închiderea granițelor pentru cetățenii ruși timp de un an și un embargo total asupra achiziției de energie rusească.

Companiile aeriene rusești au interdicție să zboare în cea mai mare parte a Europei și a Americii de Nord, lucru care a făcut călătoria rușilor în străinătate foarte dificilă. Totuși, Zelenski spune că nu există nicio interdicție generală. Cetățenii ruși sunt în continuare liberi să solicite o viză pentru a vizita Statele Unite, de exemplu.

Mulți critici au spus că interzicerea tuturor rușilor ar avea un impact nedrept asupra celor care și-au părăsit țara pentru că nu sunt de acord cu guvernul președintelui Vladimir Putin și cu decizia acestuia de a ataca Ucraina.

Zelenski a spus că astfel de distincții nu contează. „Indiferent ce fel de ruși sunt… faceți ca aceștia să plece în Rusia”, a ținut să transmită președintele ucrainean.

„Atunci vor înțelege și vor spune: Acest [război] nu are nimic de-a face cu noi. Întreaga populație nu poate fi trasă la răspundere, nu-i așa?. Se poate. Populația a ales acest guvern și nu se luptă cu el, nu se ceartă cu el, nu strigă la el”, a mai adăugat președintele ucrainean.

„Nu vreți această izolare?” a mai Zelenski, vorbind ca și cum s-ar fi adresat direct rușilor. „Spuneți întregii lumi că trebuie să trăiască după regulile voastre. Atunci mergeți și trăiți acolo. Aceasta este singura modalitate de a-l influența pe Putin”, a precizat liderul de la Kiev.