Zelenski continuă să-i dea afară pe şefii Armatei. L-a demis pe comandantul operaţiunilor speciale din estul Ucrainei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a înlocuit un important comandant militar în estul Ucrainei în urma pierderilor teritoriale majore suferite în faţa Rusiei.

26 iul. 2022, 08:30
Zelenski continuă să-i dea afară pe şefii Armatei. L-a demis pe comandantul operaţiunilor speciale din estul Ucrainei

Într-un decret semnat luni seara, Zelenski l-a demis pe Hryhoriy Halahan din funcţie şi l-a numit în locul său pe Viktor Horenko. General maior Halahan, în vârstă de 44 de ani, a condus forţele de operaţiuni speciale în regiunile Doneţk şi Lugansk din august 2020.

În urma invaziei Rusiei din 24 februarie, Ucraina a pierdut complet controlul asupra regiunii Lugansk. Aproximativ 50% din regiunea vecină Doneţk este controlată de trupe ruse. Înainte de 24 februarie, puţin sub 30% din teritoriu fusese controlat de separatişti pro-ruşi.

Citeşte şi Serghei Lavrov recunoaşte în premieră că Rusia vrea să răstoarne regimul de la Kiev. „Îi vom ajuta pe ucraineni să scape de un regim care e împotriva poporului”

Zelenski a afirmat recent că Kievul a pierdut controlul a 20% din teritoriul Ucrainei. Între timp, statul major de la Kiev a raportat că unităţile ruseşti au avut au obţinut victorii la centrala electrică pe cărbune din Vuhlehirsk din Doneţk, care a fost atacată câteva zile.

Pe un front din apropiere însă, atacurile ruseşti în direcţia oraşelor Bakhmut şi Siversk au fost respinse, a anunţat armata ucraineană, preluată de ukranews.com.

Citeşte şi Top 3 cele mai bombardate oraşe din Ucraina, în cinci luni de război. Ruşii aproape că le-au ras de pe faţa pământului