Zelenski, despre bombardamentele rușilor asupra centralei nucleare de la Zaporojie: ”Crește mult amenințarea radiațiilor”

Volodimir Zelenski, liderul Ucrainei, spune că adevăratul motiv al bombardamentelor rușilor asupra centralei nucleare de la Zaporojie este "pentru a şantaja şi mai mult statul nostru şi întreaga lume liberă".

14 aug. 2022, 08:20
Zelenski, despre bombardamentele rușilor asupra centralei nucleare de la Zaporojie: ”Crește mult amenințarea radiațiilor”
Zelenski cere un răspuns internaţional mai puternic la "teroarea nucleară" a Rusiei

Noi atacuri au avut loc sâmbătă în zona centralei nucleare. Rușii și ucrainenii se acuză reciproc pentru ele, cert este că au provocat o serie de incendii de vegetație, fără să facă victime.

„Aş dori să mă adresez locuitorilor din Nikopol, Marhaneţ, Enerhodar, Krivoi Rog, Zaporojie şi tuturor celorlalte oraşe şi comunităţi ale noastre din regiunile Dnipropetrovsk şi Zaporojie. Ocupatorii încearcă să intimideze oamenii într-un mod extrem de cinic, folosind centrala nucleară Zaporijie.

De fapt, se ascund în spatele uzinei pentru a trage în Nikopol şi Marhaneţ. Ei organizează provocări constante cu bombardarea teritoriului centralei nucleare şi încearcă să-şi aducă forţele suplimentare în această direcţie pentru a şantaja şi mai mult statul nostru şi întreaga lume liberă.

Dacă cineva de acolo în Rusia crede că le poate oferi ceva, atunci se înşeală. Şantajul rus nu face decât să mobilizeze şi mai multe eforturi globale pentru a înfrunta teroarea. În fiecare zi de şedere a contingentului rus pe teritoriul CNE Zaporojie şi în regiunile învecinate ale ţării noastre creşte atât de mult ameninţarea radiaţiilor la adresa Europei, încât nici în momentele de vârf ale confruntării din timpul Războiului Rece acest lucru nu s-a întâmplat..

Desigur, ar trebui să existe un răspuns puternic la acest lucru. Diplomaţii ucraineni şi reprezentanţii statelor partenere vor face totul pentru a se asigura că noile sancţiuni împotriva Rusiei blochează în mod necesar industria nucleară rusă.

Şi absolut toţi oficialii statului terorist, precum şi cei care îi ajută în această operaţiune de şantaj cu centrala nucleară, trebuie judecaţi de o instanţă internaţională. Cu siguranta aşa va fi. Şi fiecare soldat rus care fie trage în centrală, fie trage sub acoperirea centralei, trebuie să înţeleagă că devine o ţintă specială pentru informaţiile noastre, pentru serviciul nostru secret, pentru armata noastră.

Sunt recunoscător în mod deosebit tuturor celor care apără această centrală, care rezistă presiunii teroriştilor ruşi şi protejează Ucraina şi lumea de ameninţarea nucleară creată de ocupanţi. Sunt recunoscător tuturor lucrătorilor noştri din domeniul energiei care susţin funcţionarea stabilă a sistemului energetic al Ucrainei şi a fabricii Zaporojie în sine”, a afirmat Zelenski.

Liderul ucrainean a mai declarat că luptele aprige continuă în Donbas. „Cele mai fierbinţi puncte ale frontului în această direcţie rămân neschimbate – Avdiivka, Marinka, Pisk, Bahmut şi întreaga zonă relevantă. Rusia a trimis acolo o cantitate pur şi simplu colosală din resursele sale militare – artilerie, echipamente, oameni. Toţi apărătorii noştri de acolo sunt pur şi simplu eroi. Apărarea ucraineană este puternică în regiunea Harkov, iar încercările invadatorilor de a ataca tot timpul eşuează. Lupta din sudul ţării dă veşti bune despre distrugerea forţelor şi mijloacelor armatei ruse. Nu pierdem nicio zi – reducem potenţialul ocupanţilor”.

Citește și Val de oameni care trăiesc în apropierea centralei nucleare de la Zaporojie pleacă de acasă de frica atacurilor. Cozi kilometrice de mașini la ieșirea din localitate

Citește și Directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice avertizează: „Situaţia la centrala din Zaporojie este gravă”