Zelenski, după bombardarea unui muzeu: „Ţara teroristă face totul pentru a ne distruge complet”

Atacul rusesc a fost efectuat cu ajutorul unei rachete sol-aer S-300 de fabricaţie sovietică, a declarat pe Telegram Andrii Iermak, şeful administraţiei prezidenţiale.

25 apr. 2023, 14:45
Zelenski, după bombardarea unui muzeu: „Ţara teroristă face totul pentru a ne distruge complet”

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a denunţat marţi un atac „barbar” al Rusiei asupra unui muzeu din oraşul Kupiansk, în nord-estul Ucrainei, o nouă „crimă de război” care, potrivit acestuia, s-a soldat cu cel puţin un mort şi 10 răniţi, relatează AFP.

O persoană a fost ucisă și alte zece au fost rănite marți, în urma bombardamentelor rusești asupra unui muzeu din Kupiansk, în regiunea Harkov, relatează The Guardian.

Zekenski spune că lovitura a avut loc în centrul oraşului Kupiansk, „asupra unui muzeu de istorie locală”, oraşul fiind foarte aproape de linia frontului din nord-estul ţării.

„Deocamdată, am fost informaţi despre moartea unui angajat al muzeului şi despre zece răniţi”, a declarat Volodimir Zelenski pe Telegram. „Există încă oameni sub dărâmături”, a mai spus preşedintele.

Volodimir Zelenski: „Am luat decizii pentru a reface sectorul energetic după atacurile ruseşti. Deja ne pregătim pentru iarna viitoare”

„Toţi cei vinovaţi de aceste crime de război vor fi cu siguranţă aduşi în faţa justiţiei şi nu va exista milă”, a promis preşedintele ucrainean, criticându-i pe ruşi pentru că „ucid ucraineni cu metode absolut barbare”.

Zelenski a publicat şi un filmuleţ în care se vede o clădire distrusă, cu ferestrele aruncate în aer şi o mulţime de resturi pe jos. „Ţara teroristă face totul pentru a ne distruge complet”, spune Zelenski, care promite răzbunare: „Trebuie şi vom răspunde!”.

Atacul rusesc a fost efectuat cu ajutorul unei rachete sol-aer S-300 de fabricaţie sovietică, a declarat pe Telegram Andrii Iermak, şeful administraţiei prezidenţiale.

Kupiansk, la aproximativ 100 de kilometri de Harkov, avea o populaţie de peste 25.000 de locuitori înainte de război. A fost cucerit de ruşi în primele zile ale invaziei, în urmă cu mai bine de un an. Ucrainenii au recucerit apoi oraşul în septembrie, după o contraofensivă fulgerătoare. Dar forţele Moscovei, susţinute prin mobilizarea a sute de mii de rezervişti, s-au întors în zonă la începutul acestui an, stârnind temeri în rândul multor localnici. La începutul lunii martie, Kievul a ordonat chiar persoanelor vulnerabile să evacueze oraşul în faţa presiunii militare ruseşti.

Ucraina se pregătea să atace Moscova pe 24 februarie, dar SUA a intervenit. Documente EXPLOZIVE din seria Pentagon Leaks